Presiunea pe dobanzi scumpeste creditele in lei. Asteptati-va sa creasca rata la credite pentru ca MF are nevoie de bani

Data publicarii: 27-09-2011 | Finante-Banci

Piata monetara interbancara continua sa deseneze dinti de fierastrau in evolutia ratelor ROBOR pe o zi, cu salturi bruste de la 2,5% la peste 6% la fiecare inceput de perioada in care bancile trebuie sa constituie la BNR rezervele minime obligatorii.

In functie de lichiditatea disponibila pe piata, aceste salturi pot fi mai moderate, insa nu si de aceasta data: daca joia trecuta rata ROBOR overnight era la 2,56%, ieri a sarit la 6,29% pe an.

Miscarea ascendenta a ajuns si la ratele ROBOR pe trei luni, folosite in multe cazuri drept baza de cost pentru pretul creditelor in lei. In perioada martie - august 2011 BNR reusise sa gestioneze lichiditatea din piata astfel incat ROBOR la trei luni sa ramana sub plafonul de 6% pe an, considerand ca astfel sprijina creditarea in moneda nationala chiar daca tine dobanda-cheie inghetata, scrie Ziarul Financiar

Situatia s-a schimbat insa din a doua jumatate a lunii august, cand dobanzile s-au asezat peste nivelul de 6% chiar daca BNR a facut nu mai putin de patru injectii de lichiditate prin opera tiuni repo (furnizare de lichiditate contra titluri de stat) - frecventa nemaiin talnita din 2009.Fata de nivelurile din primavara, rata ROBOR la trei luni este acum cu circa 0,8 puncte procentuale mai ridicata, ceea ce poate antrena o scumpire sesizabila a creditelor indexate la aceasta referinta.

Ieri, dobanda publicata de BNR a depasit nivelul ratei-cheie de 6,25% care ar putea fi luat in discutie in sedinta de politica monetara de joi.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: