Lucian Croitoru (BNR): Guvernul roman a rezistat presiunilor de a folosi banii fondurilor private de pensii
Data publicarii: 26-10-2011 | Finante-Banci
Guvernul roman a rezistat presiunilor de a folosi banii fondurilor private de pensii, ignorand actiunea intreprinsa de autoritatile ungare la sfarsitul anului trecut cand Parlamentul Ungariei a decis nationalizarea fondurilor private de pensii, a declarat marti, la un Forum al Pensiilor Private, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
"Guvernul nostru a rezistat presiunilor de a folosi banii fondurilor private, facand doar mici ajustari", a spus Lucian Croitoru evocand in acest context solutia adoptata de Ungaria.
Lucian Croitoru a aratat ca la sfarsitul anului 2010, in Ungaria, a avut loc o "nationalizare de facto a activelor acumulate de fondurile de pensii pe Pilonul II".
Potrivit consilierului guvernatorului BNR, intentia a fost de reducere a stocului de datorie publica, iar urmarea a fost ca in 2011 s-a creat un surplus bugetar care a acoperit reformele facute in domeniul impozitelor respectiv scaderea unora dintre acestea. "Solutia aleasa aduce dupa sine o problema si anume ca datoria publica implicita creste cu valoarea actualizata a pensiilor ce urmau a fi platite din contributiile de pe Pilonul II si care va fi platita din Pilonul I", a afirmat Lucian Croitoru.
Dupa parerea sa, "pe viitor, situatia finantelor publice ale Ungariei se va inrautati".
Referindu-se la impactul crizei financiare asupra sistemelor de pensii din Europa, Lucian Croitoru a aratat ca una dintre masurile luate s-a referit la reducerea contributiilor obligatorii la Pilonul II, cea mai mare fiind in Letonia - de la 10% la 2%.
In continuare, Lucian Croitoru a aratat ca o dificultate in plus in zona Europei de Sud-Est este alfabetizarea financiara redusa a populatiei care "nu stie sa se apere si accepta destul de usor mutarea unor sume din Pilonul II in finantele publice, nestiind ca aceasta nu este deloc avantajoasa pe termen lung. Reducerea contributiilor la Pilonul II sau inghetarea acestora nu inseamna altceva decat o diminuare a sumelor ce vor fi platite in viitor sub forma de pensie contributorilor.
Totodata, consilierul guvernatorului BNR a subliniat ca "arhitectura sistemului de pensii private nu este imuna in fata unei crize financiare si ca se iau cu usurinta decizii favorabile pe termen scurt, dar cu mari implicatii pe termen lung".
AsociaTia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a organizat, marti, Forumul European de Pensii Private 2011, la care au participat si reprezentanti ai Federatiei Europene a Fondurilor de Pensii (EFRP).
Temele abordate in cadrul evenimentului au vizat reformele sistemelor de pensii ale statelor europene din ultimii ani si tendintele europene in dezvoltarea sistemelor de pensii private. De asemenea, a fost abordata si problema imbatranirii Europei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI