Lucian Croitoru (BNR): Guvernul roman a rezistat presiunilor de a folosi banii fondurilor private de pensii
Data publicarii: 26-10-2011 | Finante-Banci
Guvernul roman a rezistat presiunilor de a folosi banii fondurilor private de pensii, ignorand actiunea intreprinsa de autoritatile ungare la sfarsitul anului trecut cand Parlamentul Ungariei a decis nationalizarea fondurilor private de pensii, a declarat marti, la un Forum al Pensiilor Private, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
"Guvernul nostru a rezistat presiunilor de a folosi banii fondurilor private, facand doar mici ajustari", a spus Lucian Croitoru evocand in acest context solutia adoptata de Ungaria.
Lucian Croitoru a aratat ca la sfarsitul anului 2010, in Ungaria, a avut loc o "nationalizare de facto a activelor acumulate de fondurile de pensii pe Pilonul II".
Potrivit consilierului guvernatorului BNR, intentia a fost de reducere a stocului de datorie publica, iar urmarea a fost ca in 2011 s-a creat un surplus bugetar care a acoperit reformele facute in domeniul impozitelor respectiv scaderea unora dintre acestea. "Solutia aleasa aduce dupa sine o problema si anume ca datoria publica implicita creste cu valoarea actualizata a pensiilor ce urmau a fi platite din contributiile de pe Pilonul II si care va fi platita din Pilonul I", a afirmat Lucian Croitoru.
Dupa parerea sa, "pe viitor, situatia finantelor publice ale Ungariei se va inrautati".
Referindu-se la impactul crizei financiare asupra sistemelor de pensii din Europa, Lucian Croitoru a aratat ca una dintre masurile luate s-a referit la reducerea contributiilor obligatorii la Pilonul II, cea mai mare fiind in Letonia - de la 10% la 2%.
In continuare, Lucian Croitoru a aratat ca o dificultate in plus in zona Europei de Sud-Est este alfabetizarea financiara redusa a populatiei care "nu stie sa se apere si accepta destul de usor mutarea unor sume din Pilonul II in finantele publice, nestiind ca aceasta nu este deloc avantajoasa pe termen lung. Reducerea contributiilor la Pilonul II sau inghetarea acestora nu inseamna altceva decat o diminuare a sumelor ce vor fi platite in viitor sub forma de pensie contributorilor.
Totodata, consilierul guvernatorului BNR a subliniat ca "arhitectura sistemului de pensii private nu este imuna in fata unei crize financiare si ca se iau cu usurinta decizii favorabile pe termen scurt, dar cu mari implicatii pe termen lung".
AsociaTia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a organizat, marti, Forumul European de Pensii Private 2011, la care au participat si reprezentanti ai Federatiei Europene a Fondurilor de Pensii (EFRP).
Temele abordate in cadrul evenimentului au vizat reformele sistemelor de pensii ale statelor europene din ultimii ani si tendintele europene in dezvoltarea sistemelor de pensii private. De asemenea, a fost abordata si problema imbatranirii Europei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău