Codurile de identificare nationala de pe bancnotele euro de care nu stie toata lumea

Data publicarii: 17-11-2011 | Finante-Banci

Ca si monedele, bancnotele au coduri de identificare nationala iar in cazul euro nu le stie toata lumea. Daca zona euro s-ar rupe intr-adevar in doua iar moneda originala cu valoarea sa actual s-ar mentine in tarile 'core' sub comanda Germaniei, in timp ce tarile periferice ar adopta un euro tip 'B', care ar putea fi devalorizat, monedele euro din tarile cu risc de a iesi din deviza comuna /in principal Grecia, dar si Portugalia, Italia sau Spania) ar deveni un vestigiu al vremurilor bune, desi nu vor disparea si vor ramane in continuare in vigoare, noteaza miercuri ziarul ABC.

Putina lume stie ca bancnotele euro au o identificare a fiecarei tari, destul de subtila si greu de vazut. Tara se identifica cu o litera din alfabet dar in ordine inversa. Se poate face proba cu orice hartie euro, oricare ar fi valoarea. Se va observa ca pe una din fete este tiparit de doua ori codul numeric precedat de o litera. Aceasta litera este cea care indica tara insarcinata cu tiparirea bancnotei /de amintit ca desi BCE din Frankfurt este maxima autoritate monetara din zona euro, bancile care tiparesc bancnotele si bat monedele continua sa fie bancile nationale/. 

Spre deosebire de monedele euro, bancnotele euro nu au o fata nationala, care sa indice de unde provin. Aceasta informatie este insa continuta intr-un cod de pe reversul biletului. Prima litera indica in mod unic tara in care a fost emisa, numerele ramase dand o cifra de verificare unica pentru acea tara. Litera care identifica tara este in ordinea inversa alfabetului corespunzatoare initialei tarii respective. De exemplu, Belgia (Belgique sau Belgie in doua din cele trei limbi oficiala) este reprezentata prin 'Z', avand in vedere ca initiala 'B' este prima in ordine alfabetica. 

Litera care reprezinta Spania este 'V', insa marea majoritate a bancnotelor care abunda prin zona euro au codul 'X', care reprezinta Germania (circa 30% din capitalul BCE este al sau). Franta este identificata cu 'U', Portugalia cu 'M', iar Italia cu 'S'. Olanda este reprezentata de 'P', Austria de 'N', Finlanda de 'L', Slovenia de 'H', Cipru de 'G', Malta de 'F', Slovacia de 'E', iar Irlanda de 'T'. Luxemburgul nu are alocata nicio litera deoarece banca sa nu tipareste euro. 

Litera aflata in cel mai mare pericol este 'Y', care corespunde Greciei. Intre timp, tarile care nu au adoptat euro au rezervata o litera, in cazul in care la un moment dat vor decide sa faca parte din eurozona. Astfel litera 'J' este rezervata cu o data ipotetica Marii Britaniei, daca va decide sa renunte la lira, iar literele 'K' pentru Suedia si 'W' pentru Danemarca. 

Inseamna oare ca intr-o eventuala rupere a zonei euro, unele bancnote vor valora mai putin decat altele daca reprezinta, de exemplu, o tara 'core' sau una 'periferica'?. Nu pare probabila aceasta optiune, deoarece ar implica saracirea fara stirea lor a celor care detin acesti 'euro periferici', avand in vedere ca majoritatea cetatenilor nu stiu din ce tara provin bancnotele pe care le au in buzunar. Nu putem ignora, totusi, ca nu toti euro sunt egali.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: