Eurostat: Inflatia in zona euro a scazut la 2,8%, in decembrie

Data publicarii: 04-01-2012 | Finante-Banci

Rata anuala a inflatiei in cele 17 state din zona euro a scazut neasteptat in decembrie, la 2,8%, de la 3% in luna precedenta, conform unei estimari preliminare publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Cifra comunicata de Eurostat este una rapida si nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 17 ianuarie o a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele. 

In pofida scaderii, rata inflatiei in zona euro a ramas peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente. 

Luna trecuta, BCE a revizuit in sus estimarile de crestere a preturilor la 2,7% in 2011 (fata de 2,6% cat estima anterior) si la 2% in 2012 (de la 1,7% cat prognoza anterior). Cu toate acestea, BCE se asteapta ca inflatia in zona euro sa inregistreze o scadere progresiva pentru a ajunge la 1,5% in 2013. 

Pentru a tine sub control presiunile inflationiste, Banca Centrala Europeana a decis, pe 8 decembrie, sa reduca dobanda de referinta cu un sfert de punct, pana la nivelul record de 1%, iar oficialii BCE au lasat sa se inteleaga ca ar putea urma si alte reduceri de dobanda in cursul acestui an.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: