Romania, Cipru si Finlanda - singurele state UE in care inflatia a crescut in luna mai

Data publicarii: 15-06-2012 | Economie

Rata anuala a inflatiei a incetinit in luna mai 2012 comparativ cu luna aprilie atat in zona euro, la 2,4% de la 2,6%, cat si in Uniunea Europeana, la 2,6% de la 2,7%, doar trei state membre (Romania, Cipru si Finlanda) inregistrand o rata anuala a inflatiei mai mare in luna mai decat in luna aprilie, conform datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In pofida scaderii, rata inflatiei in zona euro a ramas pentru a 18-a luna consecutiv peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente. 

Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia si Suedia ( 0,9% fiecare) si Bulgaria (1,8%). La polul opus se situeaza Ungaria (5,4%), Estonia (4,1%), Cipru si Malta (3,7% fiecare). Comparativ cu luna aprilie 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in 20 state membre, a ramas stabila in trei state si a crescut in trei tari (Romania, Cipru si Finlanda). 

Potrivit Eurostat, in Romania rata anuala a inflatiei a crescut de la 1,9% in aprilie la 2,0% in luna mai. 

Potrivit datelor prezentate luni de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a coborat usor la 1,79% in mai 2012, de la 1,8% nivel inregistrat in luna anterioara, nou minim istoric al ultimilor 23 de ani. Cu toate acestea, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei a declarat ca rata anuala a inflatiei a coborat, in prezent, sub 2%, dar ar putea creste, in septembrie, pana la 4% din cauza variatiei puternice a preturilor volatile, la legume, fructe si oua.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: