INS: Rata anuala a inflatiei a crescut la 5,33%, in septembrie
Data publicarii: 10-10-2012 | Economie
Rata anuala a inflatiei a crescut la 5,33% in luna septembrie 2012, de la 3,88% nivel inregistrat in luna anterioara, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
In septembrie, preturile au crescut cu 1,18% fata de august, pe fondul scumpirii alimentelor cu 2,27% procente si a produselor nealimentare cu 0,62%. De asemenea, preturile serviciilor au crescut in septembrie cu 0,41%.
Rata medie lunara a inflatiei in primele noua luni luni a fost de 0,4%, fata de nivelul de 0,2% consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.
Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (octombrie 2011 - septembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2010 - septembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,1%.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, semnala la finele lunii trecute, ca rata anuala a inflatiei a crescut pana la nivelul de 3,88% in luna august 2012, ca urmare a manifestarii unui efect statistic de baza care a fost anticipat in prognozele Bancii Nationale.
'Acesta va exercita o influenta nefavorabila tranzitorie, dar efectele sale sunt deja cresterea cotatiilor materiilor prime agricole pe plan international, precum si de evolutiile recente ale cursurilor de schimb pe pietele valutare (...) ', mentiona Isarescu.
Potrivit oficialului BNR, pana in luna august a.c., cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a fost de 2,8%, nivel apropiat de media Uniunii Europene si a zonei euro.
'Pana in luna august 2012, cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a fost de 2,8%, nivel apropiat de media Uniunii Europene si a zonei euro. In acelasi timp, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat a fost de 2,6% la suta, fata de 2,3% in luna iulie, in conditiile in care impactul nefavorabil al deprecierii monedei nationale, cu efect asupra anticipatiilor, a fost atenuat de persistenta deficitului de cerere agregata (...) ', a afirmat guvernatorul BNR.
Banca Nationala semnala, in septembrie, ca evaluarile recente releva deteriorarea perspectivei pe termen scurt a inflatiei, cu precadere la nivelul preturilor volatile, ca urmare a materializarii unor riscuri evidentiate in cadrul celei mai recente prognoze a BNR, in special a celor privind evolutia preturilor interne si internationale ale produselor alimentare'.
Tinta de inflatie pentru acest an este de 3,2%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI