INS: Rata anuala a inflatiei a crescut la 5,33%, in septembrie
Data publicarii: 10-10-2012 | Economie
Rata anuala a inflatiei a crescut la 5,33% in luna septembrie 2012, de la 3,88% nivel inregistrat in luna anterioara, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
In septembrie, preturile au crescut cu 1,18% fata de august, pe fondul scumpirii alimentelor cu 2,27% procente si a produselor nealimentare cu 0,62%. De asemenea, preturile serviciilor au crescut in septembrie cu 0,41%.
Rata medie lunara a inflatiei in primele noua luni luni a fost de 0,4%, fata de nivelul de 0,2% consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.
Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (octombrie 2011 - septembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2010 - septembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,1%.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, semnala la finele lunii trecute, ca rata anuala a inflatiei a crescut pana la nivelul de 3,88% in luna august 2012, ca urmare a manifestarii unui efect statistic de baza care a fost anticipat in prognozele Bancii Nationale.
'Acesta va exercita o influenta nefavorabila tranzitorie, dar efectele sale sunt deja cresterea cotatiilor materiilor prime agricole pe plan international, precum si de evolutiile recente ale cursurilor de schimb pe pietele valutare (...) ', mentiona Isarescu.
Potrivit oficialului BNR, pana in luna august a.c., cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a fost de 2,8%, nivel apropiat de media Uniunii Europene si a zonei euro.
'Pana in luna august 2012, cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a fost de 2,8%, nivel apropiat de media Uniunii Europene si a zonei euro. In acelasi timp, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat a fost de 2,6% la suta, fata de 2,3% in luna iulie, in conditiile in care impactul nefavorabil al deprecierii monedei nationale, cu efect asupra anticipatiilor, a fost atenuat de persistenta deficitului de cerere agregata (...) ', a afirmat guvernatorul BNR.
Banca Nationala semnala, in septembrie, ca evaluarile recente releva deteriorarea perspectivei pe termen scurt a inflatiei, cu precadere la nivelul preturilor volatile, ca urmare a materializarii unor riscuri evidentiate in cadrul celei mai recente prognoze a BNR, in special a celor privind evolutia preturilor interne si internationale ale produselor alimentare'.
Tinta de inflatie pentru acest an este de 3,2%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău