Autoritatile invita la renegocieri investitorii retrasi din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Data publicarii: 17-10-2012 | Economie
Autoritatile romane au invitat din nou la discutii companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez pentru realizarea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Rodin Traicu, dupa ce a participat la o conferinta privind colaborarea in domeniul energetic dintre Romania si Coreea de Sud.
'Am invitat cele patru companii la discutii pentru reluarea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Asteptam un raspuns.
Saptamana trecuta am avut o sedinta cu EnergoNuclear referitoare la ce s-a intamplat pana in 15 septembrie 2012. S-a decis, dupa prezentarea studiului de fezabilitate, sa se reia oportunitatile de atragere de investitori, deoarece motivele pentru care s-au retras nu mai sunt actuale', a afirmat Rodin Traicu.
Secretarul de stat a precizat ca statul nu mai intentioneaza sa detina participatia majoritara in proiect.
'Statul nu mai vrea sa fie majoritar, suntem deschisi la orice forma de colaborare', a precizat Traicu.
Grupul CEZ a anuntat in octombrie 2011 vanzarea actiunilor detinute in cadrul proiectului de finalizare a constructiei centralei nucleare de la Cernavoda catre Nuclearelectrica S.A, iar in ianuarie 2012, companiile GDF Suez, Iberdrola si RWE Power au anuntat, la randul lor, retragerea din acest proiect, din motive ce tin de strategia fiecarei companii.
'Sper ca pana la finalul anului sa avem discutii pentru proiectul nou. Sper ca pana atunci sa primim raspunsuri si sa discutam. Ne asteptam la un raspuns pozitiv si din partea CEZ. In acelasi timp, Arcelor Mittal si Enel ne-au asigurat ca pentru cel putin un an de zile raman in proiect', a adaugat Rodin Traicu.
Acesta a amintit ca Ernst&Young a refacut studiul de fezabilitate al proiectului celor doua reactoare.
'Valoarea, evaluarea activelor, negocierile, au o doza de confidentialitate, ceea ce este normal, exista in orice proiect in care sunt implicate companii private', a mentionat Traicu.
Acesta a adaugat ca un avantaj in atragerea investitorilor pentru acest proiect este faptul ca dezechilibrele din piata s-au redus si ca Romania devine un 'pilon' pentru piata regionala, ceea ce va favoriza exportul companiilor implicate.
'Romania devine un pilon pe piata Romania - Bulgaria, Grecia - Turcia. Ii atragem si pentru a putea exporta in regiune. Termenul este caduc, noi vom fi in doi ani o piata regionala si in mai multi ani o piata europeana', a spus Traicu.
Investitorii coreeni sunt, de asemenea, in continuare, interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, potrivit secretarului de stat.
'Coreea este interesata de proiectare, training de personal si livrarea de echipamente', a adaugat oficialul MECMA.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău