Autoritatile invita la renegocieri investitorii retrasi din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Data publicarii: 17-10-2012 | Economie
Autoritatile romane au invitat din nou la discutii companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez pentru realizarea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Rodin Traicu, dupa ce a participat la o conferinta privind colaborarea in domeniul energetic dintre Romania si Coreea de Sud.
'Am invitat cele patru companii la discutii pentru reluarea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Asteptam un raspuns.
Saptamana trecuta am avut o sedinta cu EnergoNuclear referitoare la ce s-a intamplat pana in 15 septembrie 2012. S-a decis, dupa prezentarea studiului de fezabilitate, sa se reia oportunitatile de atragere de investitori, deoarece motivele pentru care s-au retras nu mai sunt actuale', a afirmat Rodin Traicu.
Secretarul de stat a precizat ca statul nu mai intentioneaza sa detina participatia majoritara in proiect.
'Statul nu mai vrea sa fie majoritar, suntem deschisi la orice forma de colaborare', a precizat Traicu.
Grupul CEZ a anuntat in octombrie 2011 vanzarea actiunilor detinute in cadrul proiectului de finalizare a constructiei centralei nucleare de la Cernavoda catre Nuclearelectrica S.A, iar in ianuarie 2012, companiile GDF Suez, Iberdrola si RWE Power au anuntat, la randul lor, retragerea din acest proiect, din motive ce tin de strategia fiecarei companii.
'Sper ca pana la finalul anului sa avem discutii pentru proiectul nou. Sper ca pana atunci sa primim raspunsuri si sa discutam. Ne asteptam la un raspuns pozitiv si din partea CEZ. In acelasi timp, Arcelor Mittal si Enel ne-au asigurat ca pentru cel putin un an de zile raman in proiect', a adaugat Rodin Traicu.
Acesta a amintit ca Ernst&Young a refacut studiul de fezabilitate al proiectului celor doua reactoare.
'Valoarea, evaluarea activelor, negocierile, au o doza de confidentialitate, ceea ce este normal, exista in orice proiect in care sunt implicate companii private', a mentionat Traicu.
Acesta a adaugat ca un avantaj in atragerea investitorilor pentru acest proiect este faptul ca dezechilibrele din piata s-au redus si ca Romania devine un 'pilon' pentru piata regionala, ceea ce va favoriza exportul companiilor implicate.
'Romania devine un pilon pe piata Romania - Bulgaria, Grecia - Turcia. Ii atragem si pentru a putea exporta in regiune. Termenul este caduc, noi vom fi in doi ani o piata regionala si in mai multi ani o piata europeana', a spus Traicu.
Investitorii coreeni sunt, de asemenea, in continuare, interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, potrivit secretarului de stat.
'Coreea este interesata de proiectare, training de personal si livrarea de echipamente', a adaugat oficialul MECMA.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI