Constantin (MADR): Discutiile cu FMI privind scaderea TVA la alimente sunt in sarcina Ministerului de Finante
Data publicarii: 26-10-2012 | Finante-Banci
Discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) privind scaderea TVA la alimente sunt in sarcina Ministerului de Finante iar sarcina Ministerului Agriculturii este de a sustine acest angajament, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de profil.
"Sarcina ministerului este de a sustine acest angajament privind introducerea unei cote reduse de TVA la alimentele de baza sau pe tot lantul de productie, dar momentul cand se va intampla acest lucru depinde de cum se va simti bugetul. Sunt anumite capitole bugetare care nu aveau alocari financiare decat pana pe 15 aprilie. Voi oferi mai multe explicatii dupa rectificarea de maine (vineri, 26 octombrie), a precizat Constantin.
In ceea ce priveste controlul asupra preturilor produselor alimentare, ministrul a explicat ca acest lucru nu este in sarcina directa a ministerului.
"Nu pot afirma ca unii au profitat de seceta pentru a justifica cresterile de pret, pentru ca preocuparea mea este asupra politicilor si calitatii productiei. MADR nu are mecanisme directe de influentare a preturilor. Modul de a controla preturile nu este in sarcina directa a politicilor MADR ci doar prin crearea unui mediu in care se dezvolta comerciantii si producatorii. Singura masura cu care putem interveni este scaderea TVA", a spus acesta.
La randul sau, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, considera ca din august s-a inregistrat o inflatie la produse alimentare atat in Romania cat si in alte tari.
"Este un lucru la care trebuie sa fim atenti, dar noi nu vom trage niciodata concluzii numai dupa o luna sau doua, pentru ca avem tot felul de ciclicitati, aberatii, trebuie sa ne uitam pe tendintele pe termen mai lung. Avem insa niste semne de intrebare cand ne uitam la evolutia preturilor din ultimele luni dar nu putem spune ca pe fondul secetei sau a evolutiei preturilor globale putem sa vedem niste preturi excesive pe plan local", a spus seful CC.
Situatia actuala a industriei alimentare din Romania si interactiunea cu comertul modern sunt analizate intr-o conferinta de profil la care participa reprezentanti ai sectorului, atat din sistemul de stat cat si din cel privat.
Evenimentul prezinta oportunitatile si provocarile in comercializarea produselor agricole autohtone si importanta cooperarii in lantul logistic alimentar in oglinda cu exemple din alte tari europene.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău