BERD a inrautatit de la 0,8% la 0,5% prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012
Data publicarii: 26-10-2012 | Finante-Banci
Incertitudinea politica, criza euro si starea in care a evoluat agricultura au determinat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sa inrautateasca prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012.
BERD a inrautatit de la 0,8% la 0,5% prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an si a imbunatatit usor estimarea privind economia anul urmator si se astepta acum la o crestere de 1,9%, dupa ce in precedentul raport anticipa un avans de 1,8%, potrivit unui raport BERD.
"Incetinirea din zona euro, declinul semnificativ al productiei agricole si incertitudinea politica sporita au avut un puternic impact de atenuare asupra cresterii Romaniei in acest an. In prezent, PIB este estimat sa urce cu numai 0,5%, in pofida unui trimestru al doilea solid. Suportul financiar al FMI si altor institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta, mai ales in lumina legaturilor financiare stranse ale tarii cu zona euro", se arata in raportul BERD.
In Europa Centrala si in Europa de Sud-Est, regiune din care face parte si Romania, cele mai multe state vor inregistra o crestere a PIB mai redusa decat se anticipa anterior, intrucat scenariul de baza pentru zona euro s-a inrautatit din nou, se arata in raport.
BERD mai anunta ca mai multe tari din regiune vor inregistra contractie economica in acest an, Serbia cu 0,7%, Ungaria cu 1,5%, Croatia cu 1,9% si Slovenia cu 2,5%.
BERD a mentinut estimarea de crestere in acest an pentru Bulgaria la 1,2%, in timp ce pentru Polonia a inrautatit prognoza de la 2,9% la 2,5%.
Revenirea economica a Romaniei este fragila. Intr-un scenariu negativ, leul poate sa scada cu 15-20%
"Potentialul de crestere economica a Romaniei va ramane sub 2% pana in 2014, urmand sa reia cresterea treptat pana la 3,1% in 2017. Aceasta revenire lenta sugereaza ca actuala criza financiara a lasat urme profunde asupra economiei romanesti. Cresterea neasteptatpa din 2011 s-a datorat unor factori temporari, cum ar fi anul exceptional pentru agricultura”, se mentioneaza in raportul FMI.
Mai mult, potrivit analistilor FMI, o scadere economica de 5% pentru Romania ar fi posibila, in cazul intensificarii puternice a crizei din zona euro. In urma unei astfel de evolutii, leul ar putea suferi o depreciere de 15-20%, ceea ce ar afecta serios portofoliile bancilor.
"Judecand dupa experianta Romaniei din 2008-2010, o scadere economica de 5% ar fi posibila. Pe de alta parte, stabilirea situateie politice si accelerarea reformelor sau o revenire globala puternica ar putea imbunatati sentimentul din piata", mentioneaza reprezentantii FMI.
Analistii Fondului Monetar International au luat in calcul cinci riscuri posibile pentru Romania. Primul scenariu, care are o probabilitate ridicata sa se realizeze, ia in calcul o reactie negativa a populatiei si politicienilor fata de reforme.
Al doilea, prevede accesarea de fonduri europene sub asteptai, tot cu o probabilitate ridicata.
Agravarea situatiei din zona euro are o probabilitate mica, insa efectele acestui scenariu sunt puternice. Totodata, accelerarea dezintermedierii de catre grupurile bancare straine are o probabilitate medie de materializare, dar tot cu impact ridicat.
Blocarea accesului la pietele financiare are sanse mai mici de realizare si efect mediu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI