Legea privind suspendarea taxei de poluare pentru masinile mai vechi de 2007, publicata in Monitorul Oficial
Data publicarii: 29-10-2012 | Auto
Legea referitoare la suspendarea platii taxei de poluare pentru autovehicule mai vechi de 2007, precum si pentru restituirea taxei deja achitate a fost publicata in 25 octombrie in Monitorul Oficial, potrivit unui comunicat de presa al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala /ANAF/.
Prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului /OUG/ nr.1/ 2012 pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii ale Legii nr.9/ 2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si pentru restituirea taxei achitate in conformitate cu prevederile legale, sunt aplicate incepand cu data de 31 ianuarie 2012.
In prezent, restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru contribuabilii care au achitat, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii nr.9/ 2012 si data intrarii in vigoare a Ordonante de urgenta a Guvernului nr.1/ 2012, taxa de prima inmatriculare pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate si pentru cei care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule incepand cu 1 iulie 2008 pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 9/2012, iar aceasta este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea formulei de calcul din aceasta lege.
De asemenea, o valoare reziduala se restituie si in cazul contribuabililor care au platit taxa si, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto national si pentru cei care, in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Cererile privind restituirea diferentelor de taxa pot fi descarcate de pe pagina de Internet www.anaf.ro. Acestea se vor depune la administratia fiscala teritoriala in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe.
La finele lunii ianuarie a acestui an, Executivul a aprobat ordonanta de urgenta pentru suspendarea aplicarii prevederilor din Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule inmatriculate in Romania inainte de anul 2007. Suspendarea este valabila pana pe 31 decembrie 2012, inclusiv.
In 22 octombrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca noua forma a taxei auto va intra in vigoare din ianuarie 2013, iar banii colectati vor ajunge la Fondul de Mediu pentru a putea dezvolta in continuare programe investitionale verzi.
Oficialul MMP a precizat, totodata, ca 'cele 400 de milioane de euro, taxa incasata ilegal, va fi restituita de la bugetul de stat catre cei care au solicitat acest lucru'.
Taxa auto intrata in vigoare in luna ianuarie 2012, redusa cu pana la 25%, a fost mult mai atractiva romanilor comparativ cu taxa auto din 2011, fapt reflectat in cresterea importurilor de masini second hand.
Astfel, potrivit unei analize realizate de portalul auto.ro, in primele noua luni ale anului, au fost importate in Romania peste 120.000 de autoturisme second-hand, cu 83% mai mult decat se consemnase in perioada similara din 2011.
Tot in aceeasi perioada analizata, numarul masinilor reinmatriculate a scazut cu 14%, de la 295.000 la aproximativ 254.000 de unitati.
Pe piata importurilor auto second hand conduce detasat VW, cu peste 29.000 de masini inmatriculate in Romania in primele noua luni (+94% comparativ cu perioada similara din 2011), urmat de Opel - cu aproximativ 24.500 de unitati, Ford - cu 15.500 de unitati, Audi - cu aproximativ 7.500 de unitati, si BMW - cu 6.500 de unitati.
Pe de alta parte, statistica Directiei Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ releva ca, in primele trei trimestre din 2012, piata masinilor noi inmatriculate in Romania a inregistrat un declin de 12%, ajungand la aproximativ 49.000 de unitati fata de intervalul ianuarie-septembrie 2011.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI