Aproape 80% dintre activitatile de export-import ale Romaniei au fost realizate cu Germania si Italia, in 2011
Data publicarii: 30-10-2012 | Economie
Principalii parteneri ai Romaniei pentru activitatile de import si export a bunurilor de larg consum, in 2011, au fost Germania, Italia si Ungaria, primele doua tari reprezentand un procentaj de aproape 80%, se arata intr-un Raport privind piata unica europeana prezentat, marti, in cadrul unei dezbateri de specialitate, de catre Reprezentanta Comisiei Europene /CE/ in Romania.
Potrivit documentului, cu indicatori de 41,4% (Italia), respectiv 38,5% (Germania), cele doua tari s-au aflat in prim-planul schimburilor comerciale import-export in cursul anului trecut.
Totodata, la nivelul anului 2010, gradul de deschidere comerciala al Romaniei era putin peste media UE, astfel incat comertul intra-Uniune reprezenta 56% din Produsul Intern Brut /PIB/, cu 12% sub media din spatiul european (68%).
De asemenea, importurile si exporturile de bunuri intra-UE catre si din Romania au insumat, in 2010, 48% din PIB, in timp ce la capitolul servicii procentajul era de 8% din PIB.
In ceea ce priveste stadiul IMM-urilor, raportul citat releva faptul ca 7% dintre acestea exporta bunuri si servicii, sub media europeana (8%), iar 80% dintre aceste schimburi sunt destinate statelor UE 27.
Raportul 'Guvernanta pietei unice - Impreuna pentru o crestere economica la 20 de ani de piata unica' contine informatii si date Eurostat si ale Bancii Mondiale, iar opiniile exprimate apartin autorilor, dar nu reflecta in mod necesar avizul oficial al Uniunii Europene.
Reprezentanta Comisiei Europene in Romania organizeaza, marti, la sediul din Bucuresti, dezbaterea cu tema 'Consolidarea pietei unice si stimularea cresterii economice - progrese, obstacole si prioritati'.
In cadrul evenimentului, care face parte din seria de conferinte 'Perspective europene', participa, printre altii, Nicolae Idu - seful Reprezentantei CE in Romania si Alice Arsinel - director in Ministerul Afacerilor Europene /MAEur/.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău