Gazprom a propus Ciprului o alternativa la impozitarea depozitelor bancare

Data publicarii: Astazi, 18-03-2013 | Finante-Banci

Gigantul rus de gaze Gazprom a facut autoritatilor cipriote o propunere privind oferirea unui sprijin financiar sectorului bancar al tarii in schimbul dreptului de a extrage gaze naturale in zona economica exclusiva a Ciprului, relateaza luni canalul de televiziune cipriot Sigma TV, preluat de presa economica din Rusia.

Conducerea Gazprom a trimis deja o scrisoare in acest sens presedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades. 

Gazprom este dispus sa finanteze restructurarea sistemului bancar din Cipru in schimbul controlului asupra unui numar semnificativ de rezerve de gaze naturale cipriote. In schimb, Ciprul nu va mai trebui sa accepte conditiile stricte ale creditorilor internationali. 

Potrivit unor surse ale postului de televiziune mentionat, presedintele cipriot Nicos Anastasiades a respins deja oferta Gazprom, exprimandu-se in favoarea taxei exceptionale la depozitele bancare. In ajun, presa britanica estimase la 2 miliarde de euro pierderile pe care le-ar putea suferi cetatenii rusi si ucraineni, care isi pastreaza banii in bancile din Cipru, in urma impozitarii suplimentare cerute autoritatilor cipriote de catre creditorii internationali in cadrul planului de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de dolari. 

Zvonurile privind introducerea unei taxe exceptionale la depozitele bancare circula de la sfarsitul lunii februarie si de atunci zilnic din Cipru au migrat 100-150 milioane de euro. 

La 15 martie, oficiali ai UE au amenintat Cipru ca nu va primi asistenta financiara pe motiv ca 'spala bani' din Rusia. Ulterior, s-a anuntat ca Eurogrupul a redus volumul acestui ajutor financiar de la 17 miliarde la 10 miliarde de euro. Dupa reuniunea Eurogrupului de sambata, ministrul cipriot al finantelor Michalis Sarris a declarat ca spera intr-o decizie pozitiva din partea Rusiei in ceea ce priveste asistenta financiara pentru insula. 

Intre timp, dupa cum au anuntat mediile de la Nicosia, bancile din Cipru, care s-au inchis inca de vineri, si-ar putea redeschide usile abia miercuri si nu marti, asa cum se anuntase anterior. Potrivit unor informatii, exista o mare probabilitate ca acestea sa nu-si reia activitatea nici miercuri, ci mai tarziu. 

Sursa: AGERPRES