Fonduri de 572 milioane euro pentru Prima Casa, disponibile pana la finalul lui 2013

Data publicarii: Astazi, 28-03-2013 | Finante-Banci

Studiu "Piata brokerilor imobiliari”: trei sferturi dintre brokerii imobiliari castiga cel putin 750 euro pe luna

A doua editie a Conferintei Nationale a Brokerilor Imobiliari, desfasurata miercuri, 27 martie 2013, a facut public raportul complet al studiului ”Piata brokerilor imobiliari 2012”. Conferinta organizata de Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI) a fost si locul de intalnire a reprezentantilor F.N.G.C.I.M.M., I.N.S. si A.N.C.P.I. care au prezentat o statistica la zi a datelor pe care le detin.

A scazut venitul minim inregistrat de brokerii imobiliari in 2012

Anul 2012 a fost unul al contrastelor pentru brokerii imobiliari: clientii au incheiat mai multe tranzactii prin intermediul unui broker, dar au fost si luni in care agentii nu au incasat niciun comision. Daca 36% dintre brokeri au reusit sa incheie tranzactii cu 1-2 din 10 clienti cu care au efectuat vizionari, in decurs de numai un an, s-a dublat aproape ponderea brokerilor care au reusit sa incheie tranzactii cu jumatate dintre prospectii avuti, de la 5% la 9%.

Anul trecut a adus totusi o scadere a veniturilor minime inregistrate de brokerii imobiliari. Pentru aproape un sfert dintre acestia, in 2012, au fost luni in care nu au inregistrat niciun venit, iar putin peste 30% au raportat castiguri minime de 500 euro, fata de 46% in 2011. In ceea ce priveste venitul mediu lunar, 75% dintre brokeri castiga sume incepand cu 750 euro, dar s-a redus de la 30% la 19% ponderea celor cu venituri de cel putin 1.500 euro.

Conform datelor obtinute in urma studiului ”Piata Brokerilor Imobiliari”, peste jumatate dintre brokerii imobiliari (54%) nu au intampinat probleme cu primirea comisionului din partea clientului, mai putin de 1 din 10 clienti evitand plata serviciilor de consultanta imobiliara.

6000 de cereri pentru "Prima Casa”, depuse in 2013

Irina Constantinescu, director coordonator al Fondului de Garantare a Creditarii pentru I.M.M.-uri, a fost prezenta in cadrul conferintei, oferind participantilor cele mai recente statistici ale garantiilor acordate prin programul "Prima Casa”. Conform datelor F.N.G.C.I.M.M., exista in prezent fonduri pentru 

programul guvernamental in valoare de 572 milioane euro, suficiente pana la finalul anului 2013. De la inceputul anului, au fost depuse aproximativ 6.000 de dosare, in valoare totala de 210 milioane euro.

In cadrul aceleiasi conferinte, Mihai Gheorghe, director al Directiei de Statistica a Preturilor din cadrul I.N.S., a anuntat faptul ca in primele doua trimestre ale anului 2012, preturile au fost in crestere fata de trimestrul patru din 2011, dar in general s-a mentinut un trend descrescator pe tot anul trecut. La apartamentele, din Bucuresti s-a inregistrat o reducere de 6% a preturilor din 2011 in 2012.

In ceea ce priveste numarul tranzactiilor imobiliare, anul 2012 a fost unul in care s-a atins nivelul anului 2007, considerat pana la momentul actual anul-record ca volum al tranzactiilor. Nicolae Iancu, director al Directiei de Publicitate Imobiliara din A.N.C.P.I. a anuntat pentru 2012 peste 705.000 de tranzactii, iar in primele doua luni ale acestui an au fost deja tranzactionate aproape 120.000 de locuinte.

"Ne bucuram ca la editia din acest an am reusit sa aducem alaturi de noi oficialitati care ne pot oferi o perspectiva ampla a ceea ce inseamna segment rezidential in Romania anului 2013 si asupra evolutiei pietei imobiliare. Am avut parte de o discutie efervescenta in urma careia vom putea creiona niste asteptari realiste pentru perioada urmatoare”, declara Dragos Vilceanu, presedinte ABI.

Cine sunt Brokerul si Juniorul Anului?

ABI a continuat si traditia de anul trecut oferind cu prilejul evenimentului distinctiile "Brokerul Anului” si "Juniorul Anului”. Ilinca Petre, broker/ owner Aristocrat Imobiliare a primit titlul de Brokerul Anului, iar Mariana Mihalache, broker Mars Golden, pe cel de Juniorul Anului.

Parteneri ai evenimentului: Bursa de Imobile, FluxImobiliar.ro, Imobiliare.net, FotografieImobiliara.ro, Pitagora.com.ro.

Despre ABI:

Asociatia Brokerilor Imobiliari este o organizatie autonoma, cu caracter non-guvernamental si nepatrimonial, in folosul public. ABI s-a nascut in februarie 2010 ca o consecinta fireasca a evolutiei pietei imobiliare din Romania. Atat brokerii/ agentii imobiliari, cat si publicul larg au nevoie de o interfata prin intermediul careia sa interactioneze pe baza unor principii solide si respect reciproc. In numai trei ani de la lansare, asociatia numara peste 350 de membri activi.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: