Ciprul primeste o bula de oxigen - Creditorii internationali au relaxat termenii intelegerii

Data publicarii: 02-04-2013 | Finante-Banci

Creditorii internationali au relaxat conditiile impuse pentru imprumutul care va fi acordat Ciprului, tara primind inca un an in plus pentru a-si indeplini tintele bugetare.

Potrivit unui draft al intelegerii, obtinut de Wall Street Journal, statele din zona euro si Fondul Monetar International au fost de acord ca Ciprul sa ajunga la un surplus bugetar pana in 2017, fata de termenul precedent de 2016, in conditiile in care tara ar putea fi aruncata in recesiune in acest an, dupa masurile extraordinare care vizeaza cele mai mari doua banci ale tarii.

Pentru 2013, Guvernul de la Nicosia se asteapta la o scadere a produsului intern brut de 2,4%.

"Punera finantelor publice pe o cale sustenabila este de o importanta cruciala. Doar asa vom reusi sa stabilizam economia si sa readucem increderea companiilor, cetatenilor si a investitorilor straini in perspectivele pe termen lung ale Ciprului", se arata in draftul intelegerii.

Guvernul de la Nicosia a promis ca va implementa o lista lunga de masuri de austeritate, cum ar fi reducerea cheltuielilor, cresterea taxelor si restructurarea bancilor, in schimbul unui imprumut de 10 miliarde de dolari de la creditorii internationali.

Intregral in Ziare.com