Ce se intampla cu banii deponentilor daca o banca da faliment in Romania

Data publicarii: 02-04-2013 | Finante-Banci

Criza din Cipru a ridicat semne de intrebare in privinta capacitatii statelor si a fondurilor de garantare de a-si indeplini obligatiile din contractele de depozit. Cum functioneaza sistemul in Romania si cati bani are Fondul de Garantare la dispozitie pentru plata depozitelor bancare garantate prin lege, scrie ECONOMICA.net

Criza din Cipru a ajuns si in Romania. Cipriotii au doua banci aici: o subsidiara a Popular Bank of Cyprus (care va fi lichidata), Marfin Bank, si o sucursala a Bank of Cyprus, Bank of Cyprus Romania. In timp ce prima este reglementata de la Bucuresti, de catre Banca Nationala a Romaniei, cea de-a doua este reglementata de la Larnaca, de catre Banca Centrala a Ciprului.

Bank of Cyprus, in urma ordinului bancii centrale, a suspendat operatiunile timp de o saptamana, perioada in care cei cu depozite la termen sau conturi de economii nu isi vor putea accesa banii. Doar cei cu bani in conturi curente cu carduri de debit atasate vor putea sa faca retrageri de la bancomate.

Momentan, nu exista indicii ca vor fi supuse unor confiscari depozitele de peste 100.000 de euro, pentru sumele care depasesc acest plafon, in conditiile in care se cauta un cumparator pentru Bank of Cyprus Romania, care sa isi asume si pasivele bancii. Cei de la BNR au lasat de inteles ca exista interes pentru achizitia bancii. Altfel, deponentii trebuie sa astepte despagubiri de la fondul de garantare din Cipru.

Regula europeana este aceea ca depozitele de pana la 100.000 de euro sunt garantate. Desi in acest moment, acordul din Cipru presupune protejarea acestor depozite, un acord initial, care a picat in Parlament, avea in vedere impozitarea cu 6,75% a depozitelor sub 100.000 de euro.

Cum functioneaza sistemul de garantare

Bancile romanesti care participa la Fondul de Garantare a Depozitelor in sistemul bancar cotizeaza cu o suma lunara. Fiecare deponent este asigurat in limita a 100.000 de euro per banca. Astfel, daca are mai multe depozite de pana la 100.000 de euro la mai multe banci, atunci toti banii lui sunt asigurati. Prin depozit se intelege: cont curent (inclusiv ceea ce in acceptiunea populara se numeste cont de salarii), cont de economii, depozit la termen, libret de economii.

In cazul in care o banca nu isi mai poate asuma obligatiile de plata catre deponenti, atunci revine in sarcina Fondului de Garantare (FGDB) sa plateasca deponentilor depozitele de pana la 100.000 de euro.

Pentru asta trebuie ca, initial, depozitele sa fie declarate indisponibile - banca intra, practic, in faliment. Apoi, in termen de 20 de zile lucratoare, FGDB trebuie sa puna la dispozitia deponentilor garantati compensatiile cuvenite, lucru care se face prin unitatile altor banci.

Banii sunt platiti in lei, indiferent de moneda depozitului, astfel ca, in scenariul in care Romania s-ar confrunta cu o problema substantiala a sistemului bancar, deprecierea aferenta a monedei nationale ar aduce deponentilor in valuta o pierdere doar din cursul de schimb.

Integral in ECONOMICA.net