Cantitatea de dolari in circulatie a crescut cu 42% in ultimii cinci ani

Data publicarii: 08-04-2013 | Finante-Banci

Cererea pentru bancnotele de 100 de dolari a crescut in ultimii ani la nivel global, din cauza europenilor care pun bani la saltea, iar evolutia confirma statutul monedei americane la nivel global, scrie "Financial Times".

Suma totala de dolari in circulatie la nivel global a urcat cu 42% in ultimii cinci ani, la 1.175 miliarde de dolari, unul dintre principalele motive fiind cererea din Europa, a afirmat presedintele Rezervei Federale (Fed) din San Francisco, John Williams.   "Odata cu inrautatirea crizei in primavara anului 2010, sumele pastrate in moneda americana au crescut puternic, deoarece tulburarile politice si incertitudinile legate de viitor i-au determinat pe multi europeni sa-si schimbe o parte din euro in dolari", a declarat John Williams, presedinte al Fed San Francisco, in raportul anual al institutiei.  

 Cererea puternica pentru moneda SUA sugereaza ca lumea este ingrijorata de stabilitatea bancilor si viitorul euro, si nu de inflatie sau intrarea SUA in incapacitate de plata.   Cea mai puternica cerere pentru dolari vine din Argentina si fostele state sovietice, noteaza "Financial Times”, citat de Mediafax. Recentul acord de ajutor financiar pentru Cipru, prin care statele zonei euro si FMI au impus in schimbul imprumuturilor externe pierderi deponentilor cu peste 100.000 de euro in cont, ar putea spori interesul pentru dolari.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: