Adrian Vasilescu, BNR: Bank of Cyprus - alternativa buna

Data publicarii: 10-04-2013 | Finante-Banci

Soarta sucursalei din Bucuresti a Bank of Cyprus preocupa, in aceste zile, intregul sistem mass-media. Se inmultesc intrebarile in timp ce, fapt firesc, raspunsurile sunt putine. Si nici nu ar putea sa fie altfel. Activitatea bancii e suspendata pana la 21 aprilie, scopul fiind negocierile cu bancile care au depus oferte de cumparare, iar de la "masa verde" nu se fac declaratii. Dincolo insa de cadrul negocierilor, cu deosebire in ziare, la radio si televiziune sau pe bloguri, se aduna informatii, se schiteaza variante, se fac scenarii. Jurnalistii isi fac treaba. Nesansa ii aduce insa deseori in fata unor specialisti cu reputatie, dar fara informatii. Asa ca ne-a fost dat - incepand de luni, de cand s-a facut publica suspendarea activitatii Bank of Cyprus Romania - sa citim ori sa auzim declaratii neadevarate. Grav este ca multe dintre aceste declaratii ii pun pe jar pe depunatori, care oricum nu au liniste. Si nici nu vor avea liniste pana cand nu vor sti exact ce va fi cu depozitele lor.

  Am citit, am auzit ca deponentii de la Bank of Cyprus ar putea pierde pana la 60% din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro. Asa este: ar putea interveni astfel de pierderi. Dar, in aceeasi masura, ar putea sa nu piarda nimic, chiar daca banca nu ar bate palma cu niciunul dintre cumparatorii ce au depus oferte. Deocamdata, nu a fost luata nicio decizie privind depozitele deschise la sucursala din Romania in cazul in care negocierile de vanzare-cumparare ar esua. Un singur lucru e sigur: daca banca va fi vanduta (sau cumparata) toate depozitele vor trece sub protectia legii romane. Aceasta fiind alternativa buna.

  Apoi, sunt stirile venite "pe surse". Unele pornite chiar din sistemul bancar. Se avanseaza calcule "exacte" privind gestiunea Bank of Cyprus Romania: fie ca raportul credite-depozite ar fi de 1 la 3 (ar fi bine!) desi "sursa" a vrut probabil sa spuna 3 la 1, ceea ce ar fi rau; fie ca nivelul creditelor depreciate ar fi de 25 la suta, cu 7 puncte procentuale peste media intregului sistem; sau ca depozitele "isi vor lua valea" de indata ce banca va fi deschisa. Plus "informatiile confidentiale" privind bancile care s-ar fi retras de la negocieri ori si-ar fi declinat angajamentele. E multa imaginatie pusa in joc!

  S-a mai spus: depunatorii de la Bank of Cyprus Romania s-au vazut in fata unei realitati la care nu s-au asteptat: ca sunt depunatori la o banca straina, desi ei au depus banii in Romania; ca depozitele pana la 100.000 de euro sunt garantate… in Cipru; si ca depozitele de peste 100.000 de euro ar putea fi dijmuite in conditiile noului regim bancar introdus in Cipru. E regretabil ca s-a ajuns aici. Repet insa ce am scris in comentariul de saptamana trecuta: fiecare depunator a semnat un contract in care scria negru pe alb ca depozitele sunt garantate numai pana la 100.000 de euro si ca garantul este Fondul din Cipru. Probabil ca multi au semnat fara sa citeasca. Ori n-au dat atentie "amanuntului" si-au spus: bine ca sunt garantate. Acum avem speranta ca banca va fi vanduta, ca depozitele vor fi reglementate potrivit legii romane si ca - pentru multi - va fi o lectie: sa stie ce semneaza cand depun bani munciti.

Integral in ZF.ro