Scadere istorica a vanzarilor mondiale de PC-uri in primul trimestru -studiu

Data publicarii: 11-04-2013 | IT&C

Vanzarile mondiale de PC-uri s-au prabusit la 13,9% in primul trimestru, cel mai mare declin al lor in aproape douazeci de ani, a estimat miercuri firma de cercetare IDC, invocand concurenta tabletelor, dar si restructurarea in curs a gigantilor HP si Dell.

"Desi reducerea de vanzari nu este o surpriza, amploarea contractiei este tulburatoare", a comentat David Daoud, un analist de la IDC intr-un comunicat al firmei, citat de AFP. 

IDC precizeaza ca aceasta este cea mai mare scadere inregistrata vreodata dupa ce ea a inceput sa publice date trimestriale privind vanzarile de PC-uri in 1994. 

Pentru toti fabricantii si regiunile, doar 76,3 milioane de PC-uri au fost vandute la nivel mondial in primul trimestru, fata de inca 88,6 milioane cu un an inainte. 

IDC pune in fata concurenta puternica a tabletelor si smartphone-urilor, care "continua sa devieze cheltuielile consumatorilor". 

Dar studiul subliniaza de asemenea ca eforturile industriei de a reinnoi gama de PC-uri cu functii de touch sau dispozitive mai fine /ultrabook-uri/ au fost "handicapate de barierele traditionale de preturi si furnizarea de componente, chiar si printr-o slaba primire pentru Windows 8", cea mai recenta versiune a sistemului de operare de la Microsoft, care este o referinta in lumea PC. 

In plus, "impactul cererii slabe a fost amplificat de eforturile de restructurare si reorganizare de la /cei doi grei americani ai sectorului/ HP si Dell", noteaza IDC. 

Hewlett Packard isi mentine pozitia de numarul unu mondial in fata Lenovo China, dar vanzarile sale au scazut cu 23,7% la 12 milioane de unitati in primul trimestru, potrivit IDC. Dell, numarul trei mondial, acuza o scadere de 10,9% la 9 milioane de unitati. 

Sursa: AGERPRES