Deloitte: Incertitudinea economica stimuleaza interesul fata de arta si colectii de arta, pe masura ce investitorii cauta sa-si diversifice riscurile

Data publicarii: 15-04-2013 | Economie

Pe fondul incertitudinii economice, interesul investitorilor migreaza de la actiuni si obligatiuni spre active fixe, iar cererea pe piata obiectelor de arta creste; in acest context, la nivel global se contureaza un nou palier de servicii profesionale, axat pe consultanta financiara in domeniul artei. Concluzia apartine celui de-al doilea raport Art & Finance 2013, publicat recent de firma membra Deloitte din Luxemburg, impreuna cu Art Tactic.

Raportul, reprezentand opiniile a peste 200 de banci private, colectionari de arta si galerii, arata ca odata cu dezvoltarea pietei globale de profil, obiectele de arta devin o categorie aparte de active. 

"Arta nu mai este doar o diferenta competitiva in structura de investitii pe care o propun in mod traditional administratorii de averi, ci o cerinta exprimata de client”, spune Adriano Picinati di Torcello, Directorul diviziei Art & Finance, Deloitte Luxemburg. "Este o tendinta pe care industria privata de administrare a averilor  nu o poate ignora, in contextul in care clientii lor au active estimate la 4.000 de miliarde de dolari”. 

In plus, indicele de incredere Deloitte Art Tactic Art & Finance arata incredere sporita in ultimele 12 luni in randul administratorilor de active in ceea ce priveste dezvoltarea industriei de consultanta financiara in domeniul artei. Barometrul, ce evalueaza atitudinea fata de arta ca investitie, creditarea in scopul investitiilor in arta si mediul economic general, a urcat in acest an de la 32% la 42%. Raportul proiecteaza de asemenea o cerere in crestere: 60% dintre administratorii de averi implicati in studiu considera ca interesul fata de activele de colectie si cu valoare emotionala va fi in crestere. 

La aceasta evolutie a contribuit foarte mult si tehnologia. Raportul de fata arata ca in ultimii ani s-au lansat peste 300 de initiative de promovare a artei in mediul online, acoperind segmente diverse precum baze de date, informatii si motoare de cautare, comunitati sociale, galerii si case de licitatii, platforme de tranzactionare pe modelul business-to-business sau consumer-to-consumer. 

"Progresul tehnologic genereaza schimbare in toate industriile”, spune Roger Dassen, Global Managing Director, Clients, Services & Talent, Deloitte Touche Tohmatsu Limited. "Industria de fata nu are decat de castigat in acest context. Noile platforme de tranzactionare online inseamna infuzii de lichiditate pe piata artei, largind totodata aria de acoperire si complexitatea datelor disponibile, imbunatatind transparenta si facilitand evaluari mult mai precise ale obiectelor in sine”. 

Raportul Deloitte prezinta potentialul de investitii in functie de regiune: 

China: In pofida scaderii vanzarilor, piata a crescut cu 69% la 1,62 miliarde de dolari, la sfarsitul anului trecut. 83 de fonduri de investitii in arta sau instrumente financiare similare activau pe piata locala, in 2012, 58 dintre ele fiind infiintate in 2009. 

America Latina: Se mentine in categoria regiunilor in plina crestere, vanzarile prin licitatie reprezentand 25% din piata. O pondere de 67% dintre cumparatorii de arta chestionati preconizeaza crestere si in 2013. 

Statele Unite: Cel mai probabil, atentia investitorilor de aici se va orienta catre Europa. 

Europa: Institutii traditionale de creditare pe piata artei, precum Emigrant Bank Fine Art Finance, continua sa isi consolideze pozitia. 

Marea Britanie: Vanzarile de arta ruseasca genereaza un nou val de interes. Platforma de licitatii de Arta Ruseasca Moderna si Contemporana din Londra a crescut cu 18%. 

Evolutia artei in portofoliul activelor administrate 

Conform Deloitte, aprecierea valorii obiectelor de arta ar putea determina bancile sa lanseze noi servicii de administrare a activelor. In 2011, niciuna dintre bancile implicate in studiu nu anticipa ca va adauga fondurile de investitii in arta la platforma sa investitionala in urmatorii doi - trei ani. In 2012, 18% dintre bancile chestionate au indicat ca ar putea lua aceasta decizie, in urmatorii doi ani. 

"Diversificare cererii are ca efect o schimbare a rolului pe care arta il are in contextul administrarii averilor, pe masura ce se transforma din obiect al afectului intr-un serviciu de administrare a activelor”, spune Picinati di Torcello. 

In plus, raportul sugereaza ca bancile private se vor implica mai mult in domeniul artei si filantropiei in urmatorii doi - trei ani. In contextul in care transferul de avere de la o generatie la alta implica uneori sume foarte mari (active financiare si non-financiare), administratorii de averi vor oferi asistenta in domeniul mostenirilor de obiecte de arta si a modalitatilor in care valoarea emotionala, financiara si culturala se poate pastra cat mai bine. 

O alta tendinta identificata de raportul Deloitte este garantarea creditelor prin colectiile de arta, 41% dintre colectionarii implicati in studiu recunoscand ca ar face acest lucru; 36% dintre ei ar folosi acesti bani pentru a investi in alte activitati de business; 39% - pentru a cumpara noi opere de arta; 18% - pentru a refinanta alte credite.

Raportul complet, care a fost prezentat la a sasea editie a conferintei Art & Finance in fata a 200 de profesionisti, poate fi descarcat de pe site-ul Deloitte Luxemburg, la acest link.