Deloitte: Incertitudinea economica stimuleaza interesul fata de arta si colectii de arta, pe masura ce investitorii cauta sa-si diversifice riscurile
Data publicarii: 15-04-2013 | Economie
Pe fondul incertitudinii economice, interesul investitorilor migreaza de la actiuni si obligatiuni spre active fixe, iar cererea pe piata obiectelor de arta creste; in acest context, la nivel global se contureaza un nou palier de servicii profesionale, axat pe consultanta financiara in domeniul artei. Concluzia apartine celui de-al doilea raport Art & Finance 2013, publicat recent de firma membra Deloitte din Luxemburg, impreuna cu Art Tactic.
Raportul, reprezentand opiniile a peste 200 de banci private, colectionari de arta si galerii, arata ca odata cu dezvoltarea pietei globale de profil, obiectele de arta devin o categorie aparte de active.
"Arta nu mai este doar o diferenta competitiva in structura de investitii pe care o propun in mod traditional administratorii de averi, ci o cerinta exprimata de client”, spune Adriano Picinati di Torcello, Directorul diviziei Art & Finance, Deloitte Luxemburg. "Este o tendinta pe care industria privata de administrare a averilor nu o poate ignora, in contextul in care clientii lor au active estimate la 4.000 de miliarde de dolari”.
In plus, indicele de incredere Deloitte Art Tactic Art & Finance arata incredere sporita in ultimele 12 luni in randul administratorilor de active in ceea ce priveste dezvoltarea industriei de consultanta financiara in domeniul artei. Barometrul, ce evalueaza atitudinea fata de arta ca investitie, creditarea in scopul investitiilor in arta si mediul economic general, a urcat in acest an de la 32% la 42%. Raportul proiecteaza de asemenea o cerere in crestere: 60% dintre administratorii de averi implicati in studiu considera ca interesul fata de activele de colectie si cu valoare emotionala va fi in crestere.
La aceasta evolutie a contribuit foarte mult si tehnologia. Raportul de fata arata ca in ultimii ani s-au lansat peste 300 de initiative de promovare a artei in mediul online, acoperind segmente diverse precum baze de date, informatii si motoare de cautare, comunitati sociale, galerii si case de licitatii, platforme de tranzactionare pe modelul business-to-business sau consumer-to-consumer.
"Progresul tehnologic genereaza schimbare in toate industriile”, spune Roger Dassen, Global Managing Director, Clients, Services & Talent, Deloitte Touche Tohmatsu Limited. "Industria de fata nu are decat de castigat in acest context. Noile platforme de tranzactionare online inseamna infuzii de lichiditate pe piata artei, largind totodata aria de acoperire si complexitatea datelor disponibile, imbunatatind transparenta si facilitand evaluari mult mai precise ale obiectelor in sine”.
Raportul Deloitte prezinta potentialul de investitii in functie de regiune:
China: In pofida scaderii vanzarilor, piata a crescut cu 69% la 1,62 miliarde de dolari, la sfarsitul anului trecut. 83 de fonduri de investitii in arta sau instrumente financiare similare activau pe piata locala, in 2012, 58 dintre ele fiind infiintate in 2009.
America Latina: Se mentine in categoria regiunilor in plina crestere, vanzarile prin licitatie reprezentand 25% din piata. O pondere de 67% dintre cumparatorii de arta chestionati preconizeaza crestere si in 2013.
Statele Unite: Cel mai probabil, atentia investitorilor de aici se va orienta catre Europa.
Europa: Institutii traditionale de creditare pe piata artei, precum Emigrant Bank Fine Art Finance, continua sa isi consolideze pozitia.
Marea Britanie: Vanzarile de arta ruseasca genereaza un nou val de interes. Platforma de licitatii de Arta Ruseasca Moderna si Contemporana din Londra a crescut cu 18%.
Evolutia artei in portofoliul activelor administrate
Conform Deloitte, aprecierea valorii obiectelor de arta ar putea determina bancile sa lanseze noi servicii de administrare a activelor. In 2011, niciuna dintre bancile implicate in studiu nu anticipa ca va adauga fondurile de investitii in arta la platforma sa investitionala in urmatorii doi - trei ani. In 2012, 18% dintre bancile chestionate au indicat ca ar putea lua aceasta decizie, in urmatorii doi ani.
"Diversificare cererii are ca efect o schimbare a rolului pe care arta il are in contextul administrarii averilor, pe masura ce se transforma din obiect al afectului intr-un serviciu de administrare a activelor”, spune Picinati di Torcello.
In plus, raportul sugereaza ca bancile private se vor implica mai mult in domeniul artei si filantropiei in urmatorii doi - trei ani. In contextul in care transferul de avere de la o generatie la alta implica uneori sume foarte mari (active financiare si non-financiare), administratorii de averi vor oferi asistenta in domeniul mostenirilor de obiecte de arta si a modalitatilor in care valoarea emotionala, financiara si culturala se poate pastra cat mai bine.
O alta tendinta identificata de raportul Deloitte este garantarea creditelor prin colectiile de arta, 41% dintre colectionarii implicati in studiu recunoscand ca ar face acest lucru; 36% dintre ei ar folosi acesti bani pentru a investi in alte activitati de business; 39% - pentru a cumpara noi opere de arta; 18% - pentru a refinanta alte credite.
Raportul complet, care a fost prezentat la a sasea editie a conferintei Art & Finance in fata a 200 de profesionisti, poate fi descarcat de pe site-ul Deloitte Luxemburg, la acest link.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI