Autoritatile negociaza cu CE neincluderea in calculul deficitului bugetar a proiectelor de infrastructura finantate prin BEI, BERD si BM

Data publicarii: 19-04-2013 | Economie

Autoritatile romane negociaza cu Comisia Europeana ca toate proiectele de infrastructura finantate prin intermediul BEI, BERD si BM sa nu fie incluse in calculul deficitului bugetar, astfel incat indicatorul agreat, de pana la 3% din PIB, sa fie respectat, a declarat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National, Dan Sova, vineri, la dezbaterea ''Atelierele Viitorului'' organizata de departamentele Consiliului National al PSD.

'Romania se poate imprumuta masiv de pe pietele financiare la dobanzi scazute, dar n-are voie. Credibilitatea pe care o dau investitorii institutionali Romaniei este foarte mare. Marea problema este ca trebuie sa ne incadram in deficitul bugetar de pana la 3%. Singura solutie este cresterea PIB. (...) Acum se negociaza pentru toate proiectele finantate cu BEI, BERD, BM. Vrem sa vedem daca accepta CE sa nu le introducem in deficit', a spus Dan Sova. 

Oficialul a adaugat ca politica de investitii a Romaniei vizeaza cheltuielile care produc profit si respecta o rata de rentabilitate de peste 15%. 

'Politica de promovare este urmatoarea: avem proiecte, sursele de finantare sunt transparente, modalitatile de atribuire sunt transparente. Trebuie sa vedem daca puteam sa permitem Romaniei cheltuieli de investitii care produc profit. Tot ce s-a produs pana acum ca investitii din partea statului a urmat rata de rentabilitate, ce este de peste 15%, asa cum prevede BM', a adaugat Sova. 

De asemenea, oficialul a precizat ca autoritatile incearca sa nu mai ofere garantii de stat pentru proiectele derulate in parteneriate cu investitorii straini, ci doar scrisori de confort, termeni acceptati de companii din Japonia sau Coreea de Sud. 

'Avem 5 milioane lei pentru garantii de stat. Ii pastram pentru proiecte mari. Incercam sa nu folosim garantii de stat pentru proiecte fie in concesiune sau parteneriat public privat. Investitorii din Japonia si Coreea de Sud au acceptat sa lucreze in project finance cu statul roman doar cu scrisori de confort. Scrisoarea de confort nu asigura garantie financiara. Au spus ca ii intereseaza sa fie proiecte asumate de stat si considerate prioritare', a afirmat Dan Sova. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: