BNR a pierdut 460 de milioane de euro din prabusirea cotatiei aurului. Cine sau ce a provocat prabusirea aurului in lume

Data publicarii: 22-04-2013 | Finante-Banci

Pretul metalului pretios a scazut cu 13% in ultimele doua saptamani si, din aceasta cauza, valoarea rezervelor de aur detinute de bancile centrale a scazut cu echivalentul a 560 de miliarde de dolari.

Aurul a continuat sa se ieftineasca saptamana trecuta, dupa ce temerile privind agravarea crizei din zona euro au cauzat un adevarat exod al investitorilor, care au vandut masiv aur si participatiile detinute in cadrul companiilor miniere sau care au operatiuni legate de metalul pretios. Pretul aurului a atins cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, iar fuga investitorilor a cauzat cel mai abrut declin al cotatiilor metalului pretios din ultimele trei decenii. Bancile centrale sunt printre cei mai mari detinatori de aur la nivel mondial si au devenit acum si unii dintre cei mai mari perdanti din cauza prabusirii cotatiilor metalului pretios. Cadere abrupta dupa 12 ani de crestere 

Valoarea rezervelor de aur detinute de acestea a devenit brusc mai scazuta, pierzand mai exact echivalentul a 560 de miliarde de dolari, potrivit datelor agregate de agentia de stiri Bloomberg. Bancile centrale si-au consolidat sistematic rezervele de aur in ultimii ani, metalul fiind considerat cel mai sigur plasament in fata volatilitatii cursurilor de schimb. In prezent, institutiile controleaza aproximativ 19% din aurul existent la nivel mondial, adica aproximativ 31.694,8 tone, potrivit datelor World Gold Council - asociatie ce reuneste cele mai mari companii producatoare de aur din lume. In ceea ce-i priveste pe investitorii privati, cea mai dura lovitura ar fi incasat-o miliardarul John Paulson, unul dintre cei mai entuziasti adepti ai investitiilor in aur. 

Dupa ce a inregistrat scumpiri constante in ultimii 12 ani, devenind cea mai sigura investitie si, in special in ultimii doi ani, una dintre cele mai profitabile, aurul este acum cu 30% mai ieftin decat era la nivelul maxim istoric, atins in septembrie 2011. Daca atunci pretul unei uncii de aur urcase la 1.923,7 dolari, acum acesta a scazut de la peste 1.500 de dolari la putin peste 1.300 de dolari in doar o saptamana. La finalul saptamanii trecute, cotatiile se stabilizasera in jurul valorii de 1.370 de dolari pe uncie. Ieftinirea aurului s-a inregistrat pe fondul informatiilor conform carora Ciprul va vinde o parte din rezerva de aur pentru a face rost de bani, dar si din cauza evolutiei economice dezamagitoare a Chinei. Intre timp, guvernantii ciprioti au confirmat ca iau in calcul vanzarea unei parti in valoare de 400 de milioane de dolari din rezerva de aur.

Integral in Adevarul