Groupama Asigurari si ICPCDIC din cadrul IGPR, au lanasat campania NU-TI SCAPA CASA DIN OCHI

Data publicarii: 25-04-2013 | Finante-Banci

Astazi, 25 aprilie a.c., in cadrul unei conferinte de presa, s-a lansat campania de prevenire a furturilor din locuinte "NU-TI SCAPA CASA DIN OCHI!”. Aceasta a fost sustinuta de reprezentanti ai Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii si ai Directiei de Investigatii Criminale din cadrul I.G.P.R., precum si reprezentanti ai Groupama Asigurari.

Campania "NU-TI SCAPA CASA DIN OCHI!” se va desfasurain perioada  mai - iulie 2013, la nivel national, si are drept scop informarea populatiei cu privire la modalitatile de prevenire a furturilor din locuinte.

Activitatile circumscrise acestei initiative vor viza transmiterea de recomandari cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum si stabilirea unor intalniri ale ofiterilor de prevenire cu beneficiarii acestui proiect. 

Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, au fost realizate 300.000 de scrisori, adresate cetatenilor, care vor fi depuse in cutiile postale. Totodata, au fost tiparite 150.000 de brosuri si 5.000 de afise ce vor fi distribuite asociatiilor de proprietari, din mediul urban. Afisele vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unitatilor de politie, la intrarile in centrele comerciale si in alte locuri publice. 

Totodata, in vederea diseminarii mesajelor destinate prevenirii spargerilor de locuinte, se vor organiza intalniri cu grupuri tinta: asociatii de proprietari, asociatii profesionale, angajati ai unor institutii sau societati comerciale. 

Pe parcursul intalnirilor, vor fi prezentate o serie de masuri de preventie privind protejarea patrimoniului propriu. De asemenea, pentru ca mesajul campaniei sa ajunga la cat mai multe persoane, se vor organiza actiuni de informare in zone cu aflux mare de cetateni. 

Groupama Asigurari este alaturi de Inspectoratul General al Politiei Romane in actiunile de prevenire adresate cetatenilor. Parteneriatul dintre cele doua institutii este unul de durata, si a inceput in urma cu 3 ani, iar proiectele derulate impreuna au aratat importanta acestor actiuni. Prin intermediul campaniei ”Nu-ti scapa casa din ochi!”, cei vulnerabili vor afla cum sa nu devina victimele celor care fura din locuinte.     

Pentru exemplificarea cat mai sugestiva a profilului persoanelor care comit infractiuni de furt din locuinte, la conferinta de presa a participat si un grup de actori profesionisti ce au "interpretat” principalele modalitati de sustragere a bunurilor din locuinte, identificate de politisti.

Hotul muncitor isi atribuie false identitati si calitati - instalator, electrician, lucrator la deratizare, utilitati. Este imbracat de obicei cu echipamente gen salopeta, care sa sugereze apartenenta la diferite institutii. Are asupra sa mai multe tipuri de legitimatii false cu diverse nume, in functie de calitatea pe care si-o atribuie. 

Hotul oportunist este acela care profita de usi/geamuri lasate deschise de catre proprietari. Va fi imbracat sport - trening, adidasi care imita marci cunoscute, sapca, ochelari de soare. 

Hotul semi-mascat este tipul comun de spargator prin efractie. Este imbracat cu haine inchise la culoare, blugi, geaca, poarta un fes pe cap, cat mai mult tras pe ochi, care, eventual se poate transforma si in cagula. Are asupra sa un rucsac cu cateva scule, gen pontoarca, ruptor, lera, manusi. 

Hotul intelectual este imbracat decent sau elegant, poarta cravata, ochelari si are asupra sa o geanta diplomat in care, in loc de documente, are instrumente de spargere. 

Prevenirea infractiunilor de furt constituie una dintre directiile prioritare de actiune ale structurilor teritoriale de analiza si prevenire a criminalitatii pentru anul 2013. 

In acest domeniu, acordam o atentie sporita furturilor din locuinte intrucat au un impact puternic in randul membrilor comunitatii si, totodata, pe acest segment de criminalitate exista un potential crescut de reducere a oportunitatilor infractorilor si a prejudiciilor cauzate, prin desfasurarea unor activitati de informare a populatiei cu privire la modalitatile de autoprotectie adecvate. In demersul sau de abordare a infractionalitatii, Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii colaboreaza constant cu alte institutii guvernamentale, autoritati locale, ONG-uri, asociatii profesionale, companii private. 

Campania "Nu-ti scapa casa din ochi!”, derulata in parteneriat cu Groupama Asigurari, isi propune sa aduca in atentia cetatenilor importanta propriilor atitudini in reducerea riscului victimal in ceea ce priveste furturile din locuinte (domnul comisar-sef de politie Constantin Stroescu, director al Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii).

Modalitatile de comitere a faptelor sunt multiple, plecand de la cele prin imprietenire, caz in care autorii se recomanda ca fiind reprezentanti ai unor institutii sau firme, patrund in locuinte cu acceptul proprietarului si, profitand de neatentia acestuia, ii sustrag bunuri, in general bani ori bijuterii, pana la cele prin fortare, ruperea butucului, folosirea de chei potrivite ori escaladare. Un numar mare de furturi din locuinte vizeaza apartamentele situate la parterul blocurilor, prin fortarea sistemelor geamurilor termopan. De regula, in cazul acestor modalitati, furturile au loc ziua. (domnul comisar-sef de politie Calin Aurel -  Directia Investigatii Criminale).

Prevenirea este pentru Groupama Asigurari o axa strategica in cadrul politicii de responsabilitate sociala, dezvoltata atat la nivel Grup, cat si in Romania. Am convingerea ca parteneriatul cu Inspectoratul General al Politiei Romane, alaturi de care am lansat astazi al treilea proiect, va avea cel putin succesul celor anterioare. Preocuparea noastra comuna pentru educarea populatiei privind riscurile la care suntem cu totii expusi in ficeare zi va avea in continuare pentru noi importanta pe care o merita si angajamentul nostru pe termen lung.