Premierul desemnat, s-a consultat cu toate partidele pentru formarea noului guvern italian
Data publicarii: 26-04-2013 | International
Premierul desemnat al Italiei Enrico Letta, numarul doi in ierarhia Partidului Democrat, reprezentant al stangii moderate, a efectuat joi o serie de consultari politice in vederea formarii unui executiv de mare coalitie, intre stanga si dreapta.
Enrico Letta /46 de ani/, care a fost mandatat miercuri de presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, sa incerce formarea unui nou guvern, s-a intalnit joi, la sediul Camerei Deputatilor de la Roma /Palatul Montecitorio/, cu delegatia partidului Stanga, Ecologie si Libertate (SEL), al carui lider, Nichi Vendola /guvernatorul regiunii Puglia, din sudul Peninsulei/, a respins posibilitatea de a sustine un guvern de mare coalitie cu dreapta lui Silvio Berlusconi si a delarat ca SEL va trece in opozitie, impreuna cu Miscarea 5 Stele.
Nu va da votul de incredere pentru guvernul Letta nici formatiunea de extrema dreapta 'Fratelli d'Italia', care va face parte din opozitie.
Si Liga Nordului /partid populist de dreapta/ va trece in opozitie, a declarat seful delegatiei acestei formatiuni, secretarul partidului Roberto Maroni, fost ministru de interne. 'Letta mi s-a parut hotarat si concret. Daca guvernul Letta va da faliment, va da faliment intreaga Italie si singura solutie posibila va fi aceea a alegerilor anticipate', a spus Maroni.
Delegatia formatiunii de centru 'Alegere civica', fondata de Mario Monti, a declarat ca va sustine executivul Letta.
A vorbit joi si presedintele Senatului, Pietro Grasso, care a subliniat ca 'guvernul Letta este singura solutie posibila in acest moment'.
Despre situatia politica din Italia a vorbit joi si presedintele Conferintei Episcopale Italiene (CEI), cardinalul Angelo Bagnasco. In opinia sa, 'binele natiunii nu se poate construi fara un guvern stabil, imediat, cu obiective precise de relansare economica si de reforme structurale'. Politicienii italieni, a adaugat cardinalul Bagnasco, 'nu mai pot tergiversa, deoarece italienii nu mai pot astepta. Fortele politice au fost alese pentru binele populatiei', a mai amintit presedintele CEI.
Consultarile premierului desemnat au continuat joi seara cu delegatiile principalelor forte politice, Poporul Libertatii (PdL, de dreapta), partidul fondat de fostul premier Silvio Berlusconi, Partidul Democrat (PD, de stanga) si Miscarea 5 Stele (M5S) a fostului comediant Beppe Grillo. La cererea M5S, acceptata 'fara probleme' de Enrico Letta, consultarile cu aceasta formatiune politica au fost transmise in direct pe Internet si preluate de toate posturile de televiziune din Italia. M5S, pe care Enrico Letta a invitat-o sa nu continue "sa refuze orice forma de colaborare", a declarat ca va ramane la opozitie si nu va sprijini noul guvern.
De la Dallas, in SUA, unde participa la inaugurarea complexului fondat de fostul presedinte american George W. Bush, 'Presidential Library', (fiind singurul oaspete italian invitat), fostul premier Silvio Berlusconi a declarat ca 'situatia nu este usoara'. 'Eu sunt insa o persoana optimista si cred ca Italia va reusi sa depaseasca acest moment de blocaj politic'. Partidul fondat de "Il Cavaliere", PdL, va sustine guvernul Letta daca programul acestuia se va baza pe programul prezentat de coalitia de centru-dreapta in campania electorala.
Partidul Democrat (PD, de stanga) va sustine guvernul Letta.
Publicatiile din Italia sunt de parere ca Letta doreste sa stabileasca, pana sambata, lista ministrilor care vor face parte din viitorul executiv (18 ministri, dintre care 12 cu portofolii)), pentru a se prezenta apoi, lunea sau martea viitoare, in parlament pentru votul de investitura.
Daca guvernul Letta va reusi sa obtina aprobarea ambelor camere ale legislativului, Italia, cea de a treia economie din zona euro, ar putea sa depaseasca actualul blocaj politic cauzat de rezultatul incert al alegerilor generale din 24 si 25 februarie, la care nicio coalitie nu a obtinut majoritatea absoluta in ambele camere.
Sarcina lui Enrico Letta va fi deosebit de dificila, in timp ce criza economica din tara se agraveaza si creste rata somajului, informeaza mass-media din Peninsula.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă