Lista scumpirilor de la 1 iulie. De ce cresc amenzile auto
Data publicarii: 01-07-2013 | EconomieDe la 1 iulie romanii platesc facturi mai mari cu 8% la gaze naturale, dar mai mici cu 1,3% la energie electrica. Tot de la aceasta data cei care incalca regulile de circulatie vor achita amenzi mai mari, ca urmare a majorarii salariului minim brut pe economie de la 750 la 800 de lei.
Pe de alta parte, tot de la 1 iulie tarifele in roaming vor scadea.
"Mesaje contradictorii" de la ANRE
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat recent ca, incepand cu 1 iulie 2013, pretul la energia electrica livrata consumatorilor finali se va micsora in medie cu 1,3%.
Tot de la 1 iulie insa, potrivit calendarului pentru eliminarea treptata a tarifelor reglementate in domeniul energiei electrice, stabilit cu FMI, consumatorii casnici vor primi cu 10% mai putina energie de pe piata reglementata, ceea ce ar echivala cu o scumpire a energiei cu 1%.
Jean Constantinescu, analist pe probleme de energie electrica si fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a declarat pentru gandul ca asistam la "mesaje contradictorii" din partea ANRE.
"Pe de o parte exista angajamentul in fata FMI privind calendarul de eliminare a preturilor reglementate pe care Guvernul si l-a asumat. Pe de alta parte, acest anunt al ANRE (referitor la scaderea cu 1,3% a pretului la energia electrica livrata consumatorilor finali n.n.). Este mare confuzia”, este de parere Jean Constantinescu.
In schimb, actualul presedinte al ANRE, Niculae Havrilet, a explicat pentru Mediafax ca potentiala majorare a pretului la energie electrica, ca urmare a dereglementarii de la 1 iulie va fi "inghitita” de reducerea cu 1,3% a pretului decisa reecnt de Comitetul de Reglementare din cadrul ANRE.
Potrivit calculelor ANRE, dereglementarea ar fi adus, de la 1 iulie, o potentiala majorare a pretului final al energiei cu 0,5-1%, dar, ca urmare a scaderii preturilor la care se tranzactioneaza energia pe bursa, impactul in facturi va fi diminuat.
"Reducerea cu 1,3% a pretului va inghiti aceasta potentiala majorare, astfel ca dereglementarea va avea impact zero asupra facturilor din 1 iulie", a declarat pentru Mediafax presedintele ANRE, Niculae Havrilet.
Gaze naturale mai scumpe cu 8% pentru consumatorii casnici
Guvernul a intentionat sa amane, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru energie Gunther Oettinger a recomandat respectarea actualului calendar.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice