Intarzieri majore la plata cererilor de rambursare in cadrul programului POS DRU
Data publicarii: 03-07-2013 | Finante-BanciDesi, declaratii oficiale i-au anuntat deblocarea, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) inca se confrunta cu intarzieri majore la plata cererilor de rambursare depuse de catre beneficiari. Acest lucru afecteaza grav buna desfasurare a proiectelor, pericliteaza investitii substantiale inaintate de catre beneficiari, afecteaza accesul beneficiarilor finali (grupul tinta) la programe eficiente de integrare pe piata muncii si, in general, scade considerabil increderea potentialilor beneficiari in finantarile ulterioare ale programului. In contextul intarzierilor nepermise a rambursarilor cererilor de finantare Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) anunta declansarea de proceduri in justitie in vederea recuperarii prejudiciilor suferite in urma implementarii proiectelor pe care le are in desfasurare.
Mai mult de 100 de zile s-au scurs de la depunerea de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta a ultimei cereri de rambursare a cheltuielilor in cadrul unui proiect finantat prin POS DRU. Aceste intarzieri se adauga celor mai vechi de peste 130 de zile. In ciuda depasirii cu mult a termenului legal de plata (45 de zile), conturile proiectului sunt in continuare goale, SDD, in calitate de beneficiar solicitant, aflandu-se intr-o situatie cel putin jenanta in relatie cu furnizorii de servicii, bunuri si echipamente dar si cu personalul angajat in proiect.
In conditiile in care Romania se lupta din rasputeri sa acceseze si sa cheltuiasca fonduri europene (acest lucru fiind ultima speranta pentru modernizarea tarii), beneficiari ai finantarilor se confrunta, inexplicabil, cu intarzieri majore la plata sumelor cheltuite in proiect, acest fapt afectand in mod dramatic calitatea proiectelor, relatia beneficiarilor cu tertii, determinand falimente si desfaceri ale contractelor de munca si, in general, strivind efectele pozitive pe care aceste finantari ar trebui sa le determine in societate.
In situatia in care, cheltuirea fondurilor europene este prioritatea actualului Guvern (cel putin asa rezulta din declaratiile oficialilor acestuia), unul dintre programele de finantare - POS DRU - si unul dintre cele mai importante, atat ca sume angajate dar si ca obiective, continua sa se confrunte cu o criza majora, acest lucru provocand dubii semnificative cu privire la hotararea actualilor guvernanti de a-si indeplini prioritatile.
Motivele oficiale primite, la insistentele noastre, cu privire la proasta gestionare a programului sunt urmatoarele: lipsa banilor de la bugetul de stat (lucru inexplicabil pentru noi avand in vedere ca Romania nu a ajuns sa cheltuiasca nici 25% din fondurile destinate perioadei 2007 - 2013), lipsa personalului competent din sistem (no comment), proasta salarizare a acestuia (no comment), volumul mare de munca etc.
Degringolada programului se face prezenta nu numai in ceea ce priveste rambursarea sumelor cheltuite de catre beneficiari ci si in momentele depunerii de noi cereri de finantare. De exemplu, cererile de finantare nr. 123 - 152 lansate in data de 17-06-2013, care au avut termenul limita in data de 1 iulie 2013 - ora 16, si-au prelungit inexplicabil si rusinos termenul limita cu putin timp inainte de expirarea celui initial, nesocotind astfel munca miilor de beneficiari care au inteles sa respecte instructiunile initiale inaintate de catre Autoritatea de Management a Programului si sa respecte totodata nevoia de competitie si concurenta din cadrul Programului. Se pare ca Autoritatea de Management a Programului are alte prioritati si isi permite astfel in mod rusinos sa trateze fara consideratie munca beneficiarilor programului, adica a celor care vor implementa efectiv fondurile europene.
Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in calitate de beneficiar solicitant al Programului, avand in implementare unul dintre cele mai mari proiecte finantate in cadrul programului si, totodata, finalizand cu succes un alt proiect de tip strategic in cadrul aceluiasi program, isi exprima profundul regret fata de felul in care autoritatile responsabile ale statului roman au inteles sa administreze cea mai importanta provocare din ultimii 20 de ani - cheltuirea fondurilor europene nerambursabile. SDD anunta declansarea de proceduri in justitie in vederea recuperarii prejudiciilor suferite in urma implementarii acestor proiecte.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări