Florin Georgescu: Deficitul de cont curent va fi in jur de 2%, cel mult, in acest an
Data publicarii: 19-07-2013 | Finante-BanciDeficitul de cont curent va fi in jur de 2%, cel mult, in anul 2013, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"In 2013, soldul contului curent va fi in limita de -4%, probabil ca undeva in jur de 2% deficit, cel mult", a spus Georgescu.
Potrivit datelor BNR, contul curent al balantei de plati a inregistrat, in primele cinci luni din acest an, un excedent de 314 milioane euro, comparativ cu un deficit de 2,281 miliarde euro in aceeasi perioada din anul 2012. Acest excedent al contului curent a venit pe fondul reducerii deficitului balantei comerciale (cu 1,471 miliarde euro), al veniturilor (cu 502 milioane euro) si al surplusului inregistrat de balanta serviciilor (783 milioane euro, fata de un deficit de 18 milioane euro).
Florin Georgescu a mai vorbit si despre Uniunea Bancara aratand ca aceasta este necesara pentru a stopa fragmentarea pietelor care exista acum in Uniunea Europeana.
"Este incompatibila (fragmentarea pietelor din UE n.r.) cu Uniunea Economica si Monetara. Este necesara (Uniunea Bancara n.r.) pentru a se rupe cercul vicios dintre bancile in dificultate si datoria publica a statelor, sa se previna panica bancara, retrageri masive de depozite, sa se intareasca stabilitatea financiara si sa restaureze increderea in euro. Un lucru foarte important, supravegherea unica, functionarea acesteia este o preconditie pentru accesul la capitalizarea directa a bancilor cu probleme din zona euro de la Mecanismul European de Stabilitate, acel cont de restructurare bancara", a spus Georgescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări