Republica Moldova: Guvernul a pierdut pachetul de control detinut la singura banca la care era actionar majoritar
Data publicarii: 04-09-2013 | Finante-BanciCorespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Guvernul Republicii Moldova a pierdut 20 la suta din actiunile detinute la Banca de Economii (BEM), dar si-a pastrat pachetul de blocaj, de 33,3 la suta, din hartiile de valoare ale acesteia.
Guvernatorul Bancii Nationale, Dorin Dragutanu a declarat, la postul Publika TV, ca la recenta adunare extraordinara a actionarilor Bancii de Economii, s-a decis majorarea cu peste 80 de milioane de lei (aproximativ cinci milioane de euro) a capitalului statutar. Guvernul nu a participat la emisia suplimentara de actiuni.
"Actionarii privati, care acum dobandesc o majoritate s-au angajat ca intr-un termen scurt sa capitalizeze semnificativ BEM, prin masuri speciale de remediere si doresc sa revina la o activitate normala profitabila", a declarat guvernatorul BNM, Dorin Dragutanu.
Anterior, Parlamentul a recomandat Executivului trei posibile solutii pentru depasirea crizei de la Banca de Economii. Una dintre acestea prevedea pastrarea de catre stat doar a pachetului de actiuni de blocaj.
Banca de Economii a fost in centrul unui scandal, la inceputul acestui an, dupa ce in 2012 a inregistrat pierderi de aproximativ 20 de milioane de euro. Persoane din anturajul fostului premier Vlad Filat, aflate la conducerea bancii, au fost atunci acuzate ca ar fi acordat credite neperformante si ca ar fi intentionat sa cumpere banca la un pret redus. De asemenea, Fondul Monetar International, care recomanda de mai multi ani privatizarea BEM si-a exprimat ingrijorarea fata de situatia acesteia. In luna martie, Guvernul de la Chisinau a decis sa majoreze cu aproximativ 12,5 milioane de euro capitalul social al bancii, iar recent a fost schimbata si conducerea institutiei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?