La o saptamana de la surpriza FED, Majoritatea activelor au recuperat socurile din piata

Data publicarii: 26-09-2013 | Bursa

Saptamana trecuta, cel mai urmarit anunt al lunii septembrie a surprins total pietele financiare, sedinta de politica monetara a Rezervei Federale a SUA provocand miscari importante in urma deciziei de pastrare a fondului de cumparari directe la nivelul curent de 85 miliarde USD. "Trebuie reamintit ca, inca din luna iunie a acestui an, guvernatorul Ben Bernanke a comunicat intentia sa de a lua in calcul diminuarea injectiilor de lichiditati incepand cu aceasta toamna. De atunci, activele au asimilat informatia, iar investitorii s-au pozitionat in asteptarea valorii finale a reducerii stimulentelor. Contrar estimarilor insa, oficialii americani au decis saptamana trecuta ca inca nu este momentul pentru o contractie monetara. Decizia a fost motivata de evolutiile de pe piata americana a muncii, precum si de pozitionarea inflatiei cu mult sub nivelul tinta", a aratat Cosmin Enache, Director de Operatiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).

Astfel, in 18 septembrie, dupa comunicarea concluziei sedintei de politica monetara a SUA, pietele au reactionat violent, dolarul american, metalele pretioase (aur, argint), petrolul, indicii pietelor de capital, dar si monedele emergente inregistrand evolutii spectaculoase. Moneda SUA s-a depreciat fata de Euro cu aproape 1% in prima ora de la anuntul FED, aurul a crescut cu cca 4% pana la finalul zilei respective, cotatia petrolului a adaugat aproximativ 1,35 dolari intr-o ora, indicele Dow Jones a marcat un nou maxim istoric, iar monedele emergente au adaugat valoare. "Investitorii au intrat la cumparare pe piata aurului pentru a se proteja de inflatie, iar pe piata petrolului in virtutea cresterii cererii de petrol pe fondul unei economii sustinute in continuare de FED. In acelasi timp, apetitul pentru risc a crescut, indicii pietelor de capital fiind preferati", a precizat Cosmin Enache.

In zilele ce au urmat anuntului de saptamana trecuta insa, majoritatea cotatiilor au revenit aproape la aceleasi niveluri ca cele avute inainte de eveniment; exceptie fac dolarul american si petrolul, moneda americana "incasand lovituri puternice", iar cotatia barilului de petrol coborand chiar sub nivelul anterior, pe fondul diminuarii tensiunilor privind situatia din Siria.

 Leul a pierdut avansul inregistrat la anuntul FED

 Mentinerea politicii monetare a Fed ajuta la majorarea apetitului pentru risc, investitorii fiind mult mai dornici sa aleaga monede din zonele emergente, precum leul romanesc. Astfel, evolutiile inregistrate pe pietele internationale au influentat si moneda nationala, leul apreciindu-se cu cca 1,25% in fata USD si cu aproximativ 0,23% in fata euro, in interval de o ora de la publicarea anuntului Fed de saptamana trecuta. "In zilele ce au urmat insa, lucrurile au revenit la normal inclusiv in ceea ce priveste leul, moneda nationala depreciindu-se chiar sub nivelul avut inainte de anuntul Fed. Astfel, EURRON a atins chiar palierul de 4,47, evolutia cotatiei putand fi cauzata inclusiv de apropierea datei de 1 octombrie, data la care se stabileste cursul de referinta la care se vor raporta accizele pentru anul bugetar 2014; in mod traditional, cotatia EURRON inregistreaza valori mai inalte in aceasta perioada", a aratat Cosmin Enache.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: