CMR: Modificarea Legii privind spatiile verzi va duce la transformarea parcurilor in mall-uri si blocuri
Data publicarii: Astazi, 17-02-2014 | MediuSuprafete importante de spatii verzi din Bucuresti se afla pe lista zonelor retrocedate sau in curs de retrocedare, iar o schimbare a Legii nr. 24/2007 va transforma aceste locuri in ansambluri rezidentiale, cu mall-uri si blocuri, au atras atentia, duminica, reprezentantii Coalitiei pentru Mediu din Romania /CMR/, in cadrul unor proteste organizate la Piata Universitatii si in Parcul Izvor.
'In Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului se discuta posibilitatea construirii pe 85% din suprafetele spatiilor verzi retrocedate. Masura este echivalenta cu un genocid in materie de ecologie si urbanism, ea conducand automat la diminuarea drastica a suprafetelor de spatii verzi urbane, cu repercusiuni extrem de grave asupra sanatatii populatiei', atrag atentia reprezentantii celor 74 de organizatii non-guvernamentale ale CMR.
De asemenea, Coalitia solicita vehement Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ o pozitie oficiala cu privire la potentiala modificare legislativa.
Noul alineat al Articolului 5 din Legea 24/2007, propus de catre Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului are urmatorul continut prevede la punctul 9 ca 'prin exceptie de la prevederile alin. (5) este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, prevazute ca atare in planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale, sau cu obligatia mentinerii ori amenajarii din suprafata terenului a unui procent de 15% de spatiu verde'.
'CMR a solicitat Comisiei parlamentare lamurirea ultimului argument adus in favoarea modificarii, si anume: in ce fel considera ca un spatiu verde (prevazut initial ca atare in documentatia de urbanism) si care devine spatiu construit la solicitarea proprietarului, dar care pastreaza totusi 15% din suprafata verde initiala va creste in mod spectaculos suprafata spatiilor verzi urbane?', spun reprezentantii organizatiei de mediu.
Pe lista principalelor zone din Capitala ce ar putea fi afectate de modificarea propusa Legii 24.2007 se afla, printre altele: Parcul Tineretului (22 hectare plus 4 rezerva de retrocedare), Parcul IOR (12 hectare), Baza Spartac (8 hectare), Parcul Plumbuita (4 hectare), Parcul Prisaca Dornei (6 hectare), Parcul Politehnicii si Parcul Poligrafiei (cate 3 hectare), Parcul Bazilescu - in intregime (nu are lamurita inca situatia).
Organizatia non-guvernamentala a transmis scrisori deschise prin care semnaleaza situatia existenta atat membrilor Comisiei de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului, cat si grupurilor parlamentare, ministrului Mediului, Rovana Plumb, si primului ministru Victor Ponta.
Conform datelor oficiale, in prezent, locuitorii din Bucuresti beneficiaza de aproximativ 8,5 mp de spatiu verde, in conditiile in care legislatia europeana arata un minim de 26 mp/cap de locuitor.
Coalitia pentru Mediu din Romania este formata din 74 de organizatii neguvernamentale pentru protectia mediului din toata tara, fiind cea mai extinsa coalitie de organizatii din tara.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Activitatea de fuziuni si achizitii s-a mentinut la un nivel semnificativ in 2020, in pofida contextului general fara precedent
- Economia globală va reveni la nivelul pre pandemie până la începutul lui 2022, înregistrând în anul curent o creștere record pentru acest secol
- Fantoma Craciunului in speta tichetelor cadou - trecut, prezent si viitor
- Kaspersky: 27% dintre gameri la nivel global ascund de părinții lor cât de mult timp petrec cu jocurile video
- Activitatea globala de fuziuni si achizitii a fost rezistenta la socuri in 2020, se asteapta o intensificare a activitatii in anii urmatori
- Counsel Group Frankfurt l-a numit pe Alexandru Sgâncă în funcția de Country Manager
- Deloitte a asistat VIG in preluarea activelor Aegon din Ungaria, Polonia, Romania si Turcia
- PwC România și D&B David și Baias au asistat Vista Bank România în tranzacția de achiziție a Credit Agricole Bank România
- Patru din zece români reușesc să facă economii în pandemie
- Opinie Deloitte: factorii care ar putea influenta activitatea companiilor in 2021
- Siguranța angajatilor si revenirea la locul de munca sunt principalele preocupari din perspectiva juridica ale organizatiilor
- Radu si Asociații asistă vânzarea business-ului de carduri de carburant al Smart Diesel către grupul german DKV
- Statele lumii trebuie să reducă emisiile de carbon de 5 ori mai repede pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris
- Cum arată începutul de an în fiscalitate și cât mai pot spera companiile la sprijinul statului?
- Pandemia COVID-19 a extins disparitățile sociale și de sănătate