FMI: Criza din Ucraina afecteaza deja economia Rusiei si s-ar putea extinde la nivel global

Data publicarii: 09-04-2014 | Finante-Banci

Criza din Ucraina afecteaza deja economia Rusiei si s-ar putea extinde la nivelul economiei globale, mai ales in cazul unei perturbari a tranzitului de hidrocarburi, a avertizat, marti, Fondul Monetar International (FMI).

Criza politica din Ucraina si confruntarea dintre Rusia si Occident au impins deja Ucraina in recesiune si au cauzat iesiri masive de capital din Rusia, de teama impunerii de sanctiuni dupa decizia Moscovei de a anexa regiunea ucraineana Crimeea.

Fondul a inrautatit estimarea de crestere economica a Rusiei pentru acest an de la 1,9% la 1,3%, dar a avertizat ca impactul ar putea fi si mai puternic si s-ar putea extinde in afara spatiului fost sovietic.

"Ar putea fi inregistrat un impact mai puternic in alte tari decat cele invecinate Rusiei, daca tulburarile ar cauza un nou val de aversiune fata de risc pe pietele financiare sau in cazul unei perturbari a comertului si tranzactiilor financiare din cauza intensificarii sanctiunilor si contramasurilor Rusiei", a notat Fondul.

Economia globala ar putea fi afectata semnificativ in cazul peturbarii productiei si transportului de gaze naturale si petrol, iar intr-o masura mai redusa a productiei de porumb si grau, a avertizat institutia internationala, in contextul publicarii, marti, a raportului World Economic Outlook.

Continuarea, pe Mediafax.