CCIRM:Romania a devenit principalul partener comercial al Moldovei, dar ne dorim sa fie si principala sursa de investitii in afaceri

Data publicarii: 05-02-2016 | Economie

Romania a devenit principalul partener comercial al Moldovei, dar dorinta este ca ea sa fie si principala sursa de investitii in afacerile din Moldova, a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova (CCIRM), Valeriu Lazar, la Forumul de afaceri moldo-roman, desfasurat in cadrul expozitiei nationale "Fabricat in Moldova'.

'Experiența României, care a trecut prin procesul de asociere și aderare la Uniunea Europeană, poate fi extrem de utilă, atât autorităților, cât și antreprenorilor din Republica Moldova. În spiritul parteneriatului excelent între sistemele camerale din Moldova și România, am încercat să oferim împreună o nouă platformă pentru dialog între întreprinderile din cele două state, pentru a oferi oportunități de a extinde afacerile bilaterale', a precizat Valeriu Lazăr, într-un comunicat al CCIRM, remis joi AGERPRES.

Cu prilejul forumului de afaceri, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin întreprinderilor moldovenești prin întreaga infrastructură de business deținută de CCIR.

Potrivit lui Mihai Daraban, volumul comerțului bilateral în 10 luni ale anului 2015 a depășit 1,035 miliarde dolari, iar exportul din Moldova a depășit în premieră valoarea de 400 de milioane de dolari. Totodată, Mihai Daraban a subliniat că întreprinderile moldovenești sunt foarte active în România, fiind înregistrate peste 4.000 de companii cu capital moldovenesc, ce au un capital subscris de peste 34 milioane de dolari.

Vice prim-ministrul și ministru al Economiei din Republica Moldova, Octavian Calmâc, a declarat că prioritatea Guvernului de la Chișinău este restabilirea încrederii mediului de afaceri și a partenerilor de dezvoltare prin reforme hotărâte, care să recupereze întârzierile din ultimii ani.

Ambasadorul României în Moldova, Marius Lazurca, a apreciat că schimburile comerciale bilaterale au atins un grad înalt de maturitate, fiind diversificate și cu valoare adăugată înaltă. Oficialul a precizat ca economiile celor două țări au crescut sincronizat, iar în anul 2014, față de 2009, volumul comerțului bilateral a crescut de patru ori.

Sursa: Agerpress