Danescu (ARB): Introducerea plafonului de 150.000 de euro nu rezolva toate problemele din Legea darii in plata

Data publicarii: 02-03-2016 | Economie

Introducerea plafonului de 150.000 de euro in Legea privind darea in plata rezolva un singur aspect solicitat in cererea de reexaminare a Presedintiei, dar mai sunt multe altele care raman nerezolvate, sustine presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.

"Aceasta a fost propunerea Băncii Naționale a României. Cred că reprezintă o foarte mică parte în încercarea de a dovedi aplecarea pe cererea de reexminare a Președinției, acolo unde se solicită criterii obiective. Doar că, deocamdată, putem spune că foarte multe alte observații nu au fost luate în considerare, dar acesta este unul punctele care dovedesc că, până la urmă, din cererea de reexaminare a președintelui, s-a acordat atenție unuia dintre subiecte, deocamdată", a explicat, miercuri, Dănescu, în cadrul unei conferințe de specialitate.

Întrebat dacă, totuși, băncile sunt dispuse să accepte legea în urma introducerii acestui plafon, Dănescu a spus că nu se poate răspunde punctual la această întrebare, pentru că sunt mai mulți factori de care trebuie să se țină cont.

"Un singur aspect nu rezolvă problema întregului. Noi trebuie să privim în ansamblu. Sunt mai multe propuneri care funcționează împreună. Dacă vorbim de plafonul de 150.000 de euro, el funcționează împreună cu celelalte criterii: venituri, casă, dacă este singura locuință sau nu, dacă locuiește în acea casă sau nu...și așa mai departe. De aceea, cred că întrebarea ar fi fost mai ușor de pus, dacă mai multe criterii ar fi fost luate în calcul de Parlament. Dar, introducerea acestui plafon, evident este o încercare de a impune câteva condiții obiective pentru a determina acea clasă de debitori care sunt în dificultăți financiare", a subliniat Dănescu.

Senatorii au adoptat, luni, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul ''Prima casă'' sa fie inclus în acest act normativ.

Senatorii au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casă'' și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susține punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ''Prima casă'' ar duce la blocarea acestuia.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: