Popescu (ROMPAN): Cozonacii traditionali romanesti sunt tot mai apreciati in afara tarii; livram peste 750.000 de cozonaci la export
Data publicarii: 28-04-2016 | EconomieCozonacii traditionali romanesti sunt apreciati nu doar pe piata interna ci si peste granitele tarii, patiserii romani livrand in aproape toate colturile lumii in jur de 10% din productia estimata la aproximativ 7 - 7,5 milioane de bucati in aceasta perioada a Sarbatorilor Pascale.
"Se menține și anul acesta ritmul de producție și consum ca și în 2015. Ieșim în această perioadă cu aproximativ 7 — 7,5 milioane de cozonaci de toate tipurile și de toate gramajele, astfel încât orice persoană să își poată permite să cumpere în această perioadă. Prețurile sunt neschimbate față de anul trecut, încep de la 5 lei pentru cozonacul simplu și ajung până la 40 — 50 de lei pe kilogram, în funcție de gramaj și umplutură", a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase — ROMPAN, Aurel Popescu.
Acesta a spus că nu doar românii apreciază cozonacul tradițional ci și străinii, pentru că mai bine de 750.000 de cozonaci ajung în această perioadă în afara țării.
"Exportul merge foarte bine pentru că aproape 10% din producție merge în afară și nu doar în zonele unde sunt comunități de români, respectiv Italia sau Spania, ci și în Marea Britanie, Germania, Canada sau SUA", a precizat Popescu.
Un alt produs tradițional consumat mai ales în această perioadă este pasca, însă patiserii au adaptat-o gusturilor tot mai sofisticate ale românilor, ieșind pe piața nu doar cu tradiționala pască cu brânză și stafide, ci și cu pasca umplută cu cremă de ciocolată sau de portocale.
"Facem mai multe produse și mai diverse decât anul trecut, nu doar pasca tradițională cu brânză și stafide ci și pască cu cremă de ciocolată sau de portocale. Avem o cerere tot mai mare pe cozonacii tradiționali realizați pe rețete consacrate, dar acestea nu pot face față consumului. Însă, tot ce aducem pe piață sunt produse care respectă procesul tehnologic și rețeta de fabricație, fie că sunt făcuți tradițional, fie industrial, în așa fel încât să oferim produse foarte bune populației", a explicat șeful ROMPAN.
Potrivit sursei citate, la ora actuală există peste 70 de rețete tradiționale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de rețete este în continuare foarte mare.
În ceea ce privește importurile de astfel de produse, patiserii români afirmă că nu se tem de concurența cozonacilor din afară, deoarece acestea reprezintă doar 5% din consum. "Importurile nu ne fac concurență sunt doar la nivel de protocol. Eu consider că mai mult de 80% dintre români vor cozonaci românești pentru că preferă gustul și aroma produselor tradiționale", a adăugat Popescu.
ROMPAN este prima asociație constituită în România în 1990 și cuprinde 300 de societăți din toate domeniile industriei. Cota de piață este de 65% pe morărit, 40% la panificație, 70% la paste făinoase și 55% la biscuiți. În industria de panificație lucrează peste 80.000 de salariați, mai mult de jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariați.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI