Popescu (ROMPAN): Cozonacii traditionali romanesti sunt tot mai apreciati in afara tarii; livram peste 750.000 de cozonaci la export
Data publicarii: 28-04-2016 | EconomieCozonacii traditionali romanesti sunt apreciati nu doar pe piata interna ci si peste granitele tarii, patiserii romani livrand in aproape toate colturile lumii in jur de 10% din productia estimata la aproximativ 7 - 7,5 milioane de bucati in aceasta perioada a Sarbatorilor Pascale.
"Se menține și anul acesta ritmul de producție și consum ca și în 2015. Ieșim în această perioadă cu aproximativ 7 — 7,5 milioane de cozonaci de toate tipurile și de toate gramajele, astfel încât orice persoană să își poată permite să cumpere în această perioadă. Prețurile sunt neschimbate față de anul trecut, încep de la 5 lei pentru cozonacul simplu și ajung până la 40 — 50 de lei pe kilogram, în funcție de gramaj și umplutură", a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase — ROMPAN, Aurel Popescu.
Acesta a spus că nu doar românii apreciază cozonacul tradițional ci și străinii, pentru că mai bine de 750.000 de cozonaci ajung în această perioadă în afara țării.
"Exportul merge foarte bine pentru că aproape 10% din producție merge în afară și nu doar în zonele unde sunt comunități de români, respectiv Italia sau Spania, ci și în Marea Britanie, Germania, Canada sau SUA", a precizat Popescu.
Un alt produs tradițional consumat mai ales în această perioadă este pasca, însă patiserii au adaptat-o gusturilor tot mai sofisticate ale românilor, ieșind pe piața nu doar cu tradiționala pască cu brânză și stafide, ci și cu pasca umplută cu cremă de ciocolată sau de portocale.
"Facem mai multe produse și mai diverse decât anul trecut, nu doar pasca tradițională cu brânză și stafide ci și pască cu cremă de ciocolată sau de portocale. Avem o cerere tot mai mare pe cozonacii tradiționali realizați pe rețete consacrate, dar acestea nu pot face față consumului. Însă, tot ce aducem pe piață sunt produse care respectă procesul tehnologic și rețeta de fabricație, fie că sunt făcuți tradițional, fie industrial, în așa fel încât să oferim produse foarte bune populației", a explicat șeful ROMPAN.
Potrivit sursei citate, la ora actuală există peste 70 de rețete tradiționale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de rețete este în continuare foarte mare.
În ceea ce privește importurile de astfel de produse, patiserii români afirmă că nu se tem de concurența cozonacilor din afară, deoarece acestea reprezintă doar 5% din consum. "Importurile nu ne fac concurență sunt doar la nivel de protocol. Eu consider că mai mult de 80% dintre români vor cozonaci românești pentru că preferă gustul și aroma produselor tradiționale", a adăugat Popescu.
ROMPAN este prima asociație constituită în România în 1990 și cuprinde 300 de societăți din toate domeniile industriei. Cota de piață este de 65% pe morărit, 40% la panificație, 70% la paste făinoase și 55% la biscuiți. În industria de panificație lucrează peste 80.000 de salariați, mai mult de jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariați.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă