Ovidiu Gheorghe (PNVV): Vanzarile de vinuri cresc in aceasta perioada cu 50%; vinul rosu ramane in topul preferintelor
Data publicarii: 28-04-2016 | EconomieVanzarile de vinuri cresc in perioada Sarbatorilor Pascale cu 50% fata de o luna normala, iar vinurile rosii se afla in continuare pe lista preferintelor romanilor, deoarece simbolistica religioasa are un rol determinant in decizia de achizitie, considera directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.
"În perioada sărbătorilor, vânzările de vinuri cresc, în medie, cu 50% comparativ cu o lună normală, deși la un mic producător acestea pot fi chiar și duble raportat la un mediu lunar. De asemenea, cresc vânzările de vinuri roșii, simbolistica religioasă având rol determinant pentru acest lucru în decizia de achiziție. Trebuie semnalat că în ultimii ani a crescut consumul de vin roze către 10%, diferența din totalul pieței fiind însă în favoarea vinurilor albe, demiseci și demidulci în special, cu circa 55%, iar roșii cu 35%", a declarat pentru AGERPRES directorul general al PNVV.
Acesta consideră că, în țările cu educație în consumul de vin, ponderea este favorabilă vinurilor roșii, conștientizându-se rolul benefic al consumului moderat de vin roșu asupra organismului în prevenția anumitor boli (cardio, neuro).
În ceea ce privește producția de vin din 2016, șeful PNVV afirmă că anul a debutat cu semne pozitive pentru producerea vinurilor de calitate.
"Din informațiile furnizate de membrii Patronatului National al Viei și Vinului, sunt semne că anul acesta va fi unul favorabil producerii vinurilor de calitate: lipsa fenomenelor meteo nefavorabile majore la nivel național în debutul acestui an, iar nivelul precipitațiilor și al rezervei de apă din sol sunt pozitive, ca nivel de așteptare", a adăugat Ovidiu Gheorghe.
Numeroase studiile medicale realizate de-a lungul anilor au demonstrat că un consum moderat de vin, în special de vin roșu (250—300 ml/zi) are efecte benefice și menține activ întregul sistem de apărare al organismului.
Consumul zilnic moderat de vin poate să scadă probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare cu 20-30 %, să combată hipertensiunea, să reducă frecvența diferitelor forme de cancer și a altor boli. Vinul are diverse beneficii asupra digestiei mâncărurilor deoarece stimulează producerea sucului gastric și întreține un apetit sănătos. Comparativ cu toate băuturile alcoolice vinul are cea mai bună reputație, arată datele PNVV.
Potrivit Institutului National de Statistică, durata medie de viață din județele mari cultivatoare de viță de vie (72,83 în Vrancea) este superioară atât mediei naționale (71,76 de ani), dar mai ales față de județele cu o slabă dezvoltare viti-vinicolă, cum este Satu Mare (68 de ani).
Consumul anual de vin în România este estimat la 25 de litri pe cap de locuitor și reprezintă doar jumătate din consumul țărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franța se consumă 58 litri/cap de locuitor, iar în Italia 53 de litri/cap de locuitor.
Sectorul viti-vinicol din România a atras peste 500 de milioane de euro în ultimii 10-12 ani, fiind unul dintre cele mai perfomante sectoare din agricultură.
În prezent, România se află în top 5 la nivel european din punct de vedere al suprafeței cultivate cu viță de vie, cu cele 200.000 de hectare, și pe locul 6 în UE din punct de vedere al producției.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI