Ovidiu Gheorghe (PNVV): Vanzarile de vinuri cresc in aceasta perioada cu 50%; vinul rosu ramane in topul preferintelor
Data publicarii: 28-04-2016 | EconomieVanzarile de vinuri cresc in perioada Sarbatorilor Pascale cu 50% fata de o luna normala, iar vinurile rosii se afla in continuare pe lista preferintelor romanilor, deoarece simbolistica religioasa are un rol determinant in decizia de achizitie, considera directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.
"În perioada sărbătorilor, vânzările de vinuri cresc, în medie, cu 50% comparativ cu o lună normală, deși la un mic producător acestea pot fi chiar și duble raportat la un mediu lunar. De asemenea, cresc vânzările de vinuri roșii, simbolistica religioasă având rol determinant pentru acest lucru în decizia de achiziție. Trebuie semnalat că în ultimii ani a crescut consumul de vin roze către 10%, diferența din totalul pieței fiind însă în favoarea vinurilor albe, demiseci și demidulci în special, cu circa 55%, iar roșii cu 35%", a declarat pentru AGERPRES directorul general al PNVV.
Acesta consideră că, în țările cu educație în consumul de vin, ponderea este favorabilă vinurilor roșii, conștientizându-se rolul benefic al consumului moderat de vin roșu asupra organismului în prevenția anumitor boli (cardio, neuro).
În ceea ce privește producția de vin din 2016, șeful PNVV afirmă că anul a debutat cu semne pozitive pentru producerea vinurilor de calitate.
"Din informațiile furnizate de membrii Patronatului National al Viei și Vinului, sunt semne că anul acesta va fi unul favorabil producerii vinurilor de calitate: lipsa fenomenelor meteo nefavorabile majore la nivel național în debutul acestui an, iar nivelul precipitațiilor și al rezervei de apă din sol sunt pozitive, ca nivel de așteptare", a adăugat Ovidiu Gheorghe.
Numeroase studiile medicale realizate de-a lungul anilor au demonstrat că un consum moderat de vin, în special de vin roșu (250—300 ml/zi) are efecte benefice și menține activ întregul sistem de apărare al organismului.
Consumul zilnic moderat de vin poate să scadă probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare cu 20-30 %, să combată hipertensiunea, să reducă frecvența diferitelor forme de cancer și a altor boli. Vinul are diverse beneficii asupra digestiei mâncărurilor deoarece stimulează producerea sucului gastric și întreține un apetit sănătos. Comparativ cu toate băuturile alcoolice vinul are cea mai bună reputație, arată datele PNVV.
Potrivit Institutului National de Statistică, durata medie de viață din județele mari cultivatoare de viță de vie (72,83 în Vrancea) este superioară atât mediei naționale (71,76 de ani), dar mai ales față de județele cu o slabă dezvoltare viti-vinicolă, cum este Satu Mare (68 de ani).
Consumul anual de vin în România este estimat la 25 de litri pe cap de locuitor și reprezintă doar jumătate din consumul țărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franța se consumă 58 litri/cap de locuitor, iar în Italia 53 de litri/cap de locuitor.
Sectorul viti-vinicol din România a atras peste 500 de milioane de euro în ultimii 10-12 ani, fiind unul dintre cele mai perfomante sectoare din agricultură.
În prezent, România se află în top 5 la nivel european din punct de vedere al suprafeței cultivate cu viță de vie, cu cele 200.000 de hectare, și pe locul 6 în UE din punct de vedere al producției.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă