Apple a pierdut batalia pentru marca inregistrata "iPhone" in China

Data publicarii: 04-05-2016 | Economie

Grupul informatic american Apple Inc a pierdut batalia pentru marca inregistrata "iPhone" in China, dupa ce un tribunal din Beijing a decis ca o firma locala poate produce portofele si genti marca "iPhone", informeaza Reuters.

Potrivit presei oficiale, tribunalul municipal din Beijing a decis că firma Xintong Tiandi poate utiliza fraza "iPhone" pe produsele sale din piele, deoarece Apple nu a dovedit în fața curții că marca "iPhone" era faimoasă în China înainte ca firma Xintong Tiandi să solicite atribuirea acestei mărci înregistrate în 2007.

În replică, Apple s-a declarat dezamăgită de decizia tribunalului. "Intenționăm să cerem rejudecarea la curtea supremă și vom continua să ne protejăm drepturile de proprietate intelectuală", a informat producătorul telefoanelor "iPhone".

Legislația chineză permite companiilor să utilizeze versiuni ale mărcilor înregistrate, care includ diferite combinații de litere mari și mici, astfel că o serie de mărci faimoase pot fi utilizate de companii chineze necunoscute.

În 2002, Apple a depus cerere pentru a înregistra marca "iPhone" în China pentru echipamente hardware și software, cererea fiind aprobată abia în 2013. În schimb, în 2007, anul în care a fost lansat pe piață telefonul iPhone, Xintong Tiandi a înregistrat atât marca "iphone" cât și marca "IPHONE" pentru categoria "produse din piele" și a primit-o în 2010.

Acesta nu este primul caz în care Apple are probleme cu proprietatea intelectuală în China. În momentul în care telefonul iPhone a fost introdus pe piața chineză, grupul american a fost implicat într-o disput juridică pentru această marcă înregistrată cu producătorul chinez de echipamente electronice Hanvon. La final Apple a ajuns la o înțelegere cu Hanvon în schimbul sumei de 3,65 milioane de dolari. Doi ani mai târziu, Apple a acceptat să plătească 60 de milioane de dolari într-o dispută referitoare la marca înregistrată iPad cu o altă companie chineză, Proview International Holdings Ltd.

China este cea mai mare piață mondială pentru telefoanele inteligente, iar Apple este al doilea producător mondial de smartphone-uri.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: