Isarescu: Lucrarea "Minerale industriale si roci utile" contine banci de date privind resursele de subsol ale Romaniei

Data publicarii: 04-05-2016 | Economie

Lucrarea 'Minerale industriale si roci utile' lansata miercuri de Banca Nationala a Romaniei si Academia Romana isi propune scoaterea in evidenta a potentialului resurselor naturale din subsolul Romaniei prin organizarea unor banci de date privind tipurile de resurse, distributia regionala si locala a acestora si calitatile lor utilitare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia lansarii volumului.

"Această lucrare își propune scoaterea în evidență a potențialului resurselor naturale din subsolul României prin organizarea unor bănci de date privind tipurile de resurse, cu distribuție regională și locală a acestora și calitățile lor utilitare. (...) Eu văd această lucrare ca fiind de o deosebită importanță, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că a cunoaște și a valorifica resursele minerale ale subsolului românesc constituie un fundament pentru elaborarea oricărei strategii naționale de dezvoltare a țării, strategie care a devenit pentru Academia Română un obiectiv prioritar", a subliniat Isărescu.

El a ținut să reamintească faptul că România împlinește în curând 100 de ani de la Marea Unire și încă nu are o infrastructură de transport adecvată. "În curând împlinim 100 de ani de la Marea Unire și Bucureștiul încă nu are o centură onorabilă, pe care să poți să mergi, nici cel puțin între DN1 și autostrada A1, iar Budapesta are una dintre cele mai frumoase centuri de autostrăzi pe care le-am văzut în Europa", a mai spus guvernatorul BNR.

Lucrarea 'Minerale industriale și roci utile', coordonată de profesor-doctor Emil Constantinescu, membru în Boardul Academiei Mondiale de Artă și Știință și profesor-doctor Nicolae Anastasiu, membru al Academiei Române, reprezintă primul volum din trilogia 'Resursele minerale ale României'.

'Cartea, tipărită de Editura Academiei Române,  în condiții grafice deosebite, se adresează agenților economici din companiile de stat și private implicate în explorarea și valorificarea resurselor minerale, specialiștilor angajați în elaborarea unor proiecte de cercetare pentru industriile care prelucrează materii prime minerale, factorilor de decizie din administrația publică centrală și locală, cercetătorilor, profesorilor și studenților din domeniul științelor naturii, științelor tehnice și umaniste, precum și tuturor persoanelor interesate în cunoașterea patrimoniului național', se arată într-un comunicat al BNR transmis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit documentului, această lucrare poate constitui un fundament pentru elaborarea unei strategii naționale de dezvoltare a României, plecând de la cunoașterea și valorificarea resurselor minerale ale subsolului românesc, pe care Academia Română și-a asumat-o ca un obiectiv prioritar.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: