Actiunile Rompetrol Rafinare au fost suspendate de la tranzactionare la Bursa de la Bucuresti

Data publicarii: 09-05-2016 | Economie

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost suspendate, luni dimineata, de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in conditiile in care, potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT vor pune sechestru pe rafinaria Petromidia in cadrul unui dosar penal care vizeaza modul in care a fost privatizata compania Rompetrol.

Suma totală pe care se va pune sechestru este de aproximativ 3 miliarde de lei, această sumă reprezentând valoarea estimată a prejudiciului în dosar, afirmă sursele citate. Sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, acțiuni, dar și pe conturi bancare ale unor persoane fizice.

Potrivit Codului BVB, bursa poate decide suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor unei companii pentru protecția investitorilor, în vederea menținerii unei piețe ordonate și a asigurării accesului egal la informația necesară deciziei de a investi.

Ultimul preț de tranzacționare pentru o acțiune RRC a fost de 0,0470 lei. În acest an, prețul acțiunilor RRC a scăzut cu 4,47%.

În 2001, Dinu Patriciu a cumpărat de la FPS pachetul majoritar de acțiuni de la rafinăria Petromidia, iar în anul 2003 Guvernul Năstase a adoptat o ordonanță de urgență prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanța în valoare de 600 de milioane de dolari au fost transformate în obligațiuni subscrise de către stat.

În anul 2007, Dinu Patriciu a vândut Rompetrol Group companiei kazahe KazMunaiGaz, pentru suma de 2,7 miliarde euro, iar în luna mai 2016 compania chineză CEFC a anunțat că va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMGI (fostul Rompetrol Group).

Potrivit informațiilor furnizate la mijlocul lunii februarie, Rompetrol Rafinare a înregistrat, anul trecut, un rezultat net consolidat în valoare de 62,17 milioane de dolari, marcând trecerea pe profit a rafinăriilor Petromidia și Vega, un record istoric al ultimilor 11 ani.

Cifra de afaceri brută a depășit valoarea de 3 miliarde dolari în anul 2015, în scădere cu 35% față de anul 2014, fiind influențată de scăderea cotațiilor internaționale și oprirea temporară a activității celor două rafinării, Petromidia și Vega, pentru efectuarea reviziei programate din perioada octombrie — noiembrie 2015. Cantitatea de materie primă procesată a fost de 4,95 milioane tone în 2015, în scădere cu 2% față de 2014.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: