BCE cere bancilor sa-si prezinte planurile in eventualitatea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana
Data publicarii: 10-05-2016 | EconomieBanca Centrala Europeana a cerut principalelor institutii de creditare din zona euro sa prezinte detaliat modul in care se pregatesc de eventualitatea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit), inclusiv cum vor gestiona turbulentele de pe piete si orice modificari pe care vor trebui sa le faca la modelele lor de afaceri, transmite Reuters.
BCE a preluat în mod oficial atribuțiile de supervizor bancar unic în zona euro, prin Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM), care este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 129 de mari grupuri bancare europene.
Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că solicitările BCE au fost transmise băncilor cu expunere ridicată la Marea Britanie, pentru a se evalua planurile de rezervă pregătite în toate scenariile posibile.
Autoritatea de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene a luat legătura cu instituțiile financiare importante pentru a se asigura că ele au estimat în mod adecvat riscurile și sunt pregătite pentru toate scenariile posibile, a declarat un purtător de cuvânt al instituției cu sediul la Frankfurt.
Marea Britanie este a cincea mare economie mondială și a doua mare putere economică din UE. Multe bănci europene importante au operațiuni în Regatul Unit, Londra fiind un centru financiar de primă mărime.
Un vot în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE (Brexit) ar putea duce la pierderea a până la 100.000 de locuri de muncă în sectorul financiar al țării, în următorii cinci ani, conform unui studiu comandat recent de grupul de lobby financiar TheCityUk.
De asemenea, Brexitul va duce la o reducere a creșterii economice și a investițiilor, putând submina poziția Londrei de centru financiar și comercial global, se arată în studiu.
Multe bănci internaționale s-au stabilit în Regatul Unit pentru a obține acces pe piața unică și pentru a-și stabili o bază de unde să-și vândă produsele financiare și serviciile în Europa. Perspectiva ieșirii Marii Britanii din UE le-ar putea determina să-și regândească structura.
În prezent, serviciile financiare reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul Marii Britanii, cel mai ridicat procentaj din rândul economiilor avansate.
Și concluzia sondajului realizat în rândul traderilor și experților financiari este că rolul Londrei de centru global al tranzacțiilor valutare va fi diminuat în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, cel mai mare beneficiar fiind centrul financiar al Germaniei, Frankfurt.
Britanicii se vor pronunța pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale țării în ultimele decenii.
Aproximativ două treimi dintre respondenți au declarat că un Brexit ar slăbi poziția dominantă a capitalei Marii Britanii pe piața globală a tranzacțiilor valutare, estimată la 5.300 miliarde de dolari pe zi, se arată în sondajul realizat în rândul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzacționare pentru piețele valutare. Aproximativ 13% susțin că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi în beneficiul Londrei.
Capacitatea orașului de a atrage talente și de a deservi regiuni din întreaga lume a ajutat Londra să-și construiască un avantaj competitiv. Totuși, această poziție de vârf va fi dificil de menținut, deoarece și alte centre financiare globale atrag talente și investiții, devenind din ce în ce mai competitive, a explicat Marshall Bailey, președintele ACI Financial Markets Association.
Peste 40% dintre tranzacțiile valutare globale se desfășoară la Londra. Politicienii și directorii se laudă că în City of London se tranzacționează mai mulți dolari decât în New York și mai mulți euro decât în toată Uniunea Europeană.
Alte centre financiare importante râvnesc la poziția Londrei. Participanții la sondajul ACI susțin că orașul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, urmat de Paris, New York și Dublin.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă