Baqir (FMI): Recentele evolutii ar putea anula progresele inregistrate de Romania in privinta stabilitatii macroeconomice

Data publicarii: 11-05-2016 | Economie

Romania a realizat evolutii impresionante dupa criza financiara, in special in privinta stabilitatii macroeconomice si a reducerii deficitului de cont curent si a deficitului bugetar, a afirmat miercuri seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania, intr-o conferinta telefonica.

Totuși, pe fondul recentelor evoluții, aceste câștiguri riscă să fie anulate, avertizează oficialul FMI.

Există temeri că actualele condiții bune de finanțare de care se bucură România și progresele anterioare înregistrate în adoptarea reformelor ar putea să dispară sau să fie anulate. De asemenea, România riscă să pună în pericol bunăvoința de care se bucură în prezent din partea investitorilor, a apreciat Reza Baqir.

Acesta recomandă amânarea măsurile de relaxare fiscală ce ar urma să intre în vigoare în 2017, pentru reducerea deficitului bugetar (la 2,5% din PIB în acest an, la 2% în 2017 și la 1,5% în 2018).

Oficialul FMI solicită autorităților române transparență în finanțele publice și prioritizarea marilor proiecte de investiții. De asemenea, România trebuie să continue reformele structurale necesare pentru a îmbunătăți investițiile în sectorul public și privat și pentru a majora potențialul de creștere a economiei.

Reza Baqir apreciază că s-au realizat progrese în domeniul îmbunătățirii guvernanței corporatiste a întreprinderilor de stat, dar trebuie continuată restructurarea celor care au de mult timp probleme și consumă bani de la buget. Și experții FMI susțin că reformele vor ajuta la îmbunătățirea profesionalismului conducerii întreprinderilor de stat și a alocării resurselor, vor majora profitabilitatea și vor reduce subvențiile.

Sursa: Agerpress