Apple investeste un miliard de dolari in rivalul chinez al Uber

Data publicarii: 13-05-2016 | Economie

Grupul informatic american Apple Inc a anuntat joi seara ca a investit un miliard de dolari in Didi Chuxing, echivalentul chinez al aplicatiei de transport Uber, transmite Reuters.

Această investiție vine în aceeași zi în care cotația acțiunilor Apple a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, astfel că Alphabet, firma mamă a Google, a devenit compania cu cea mai mare capitalizare bursieră din lume. Acțiunile Apple au terminat ședința în scădere cu 2,35% la 90,34 dolari, ceea ce oferă grupului o valoare totală de 494,8 miliarde de dolari, în timp ce Alphabet are o valoare de piață de 499,9 miliarde de dolari.

"Facem această investiție din mai multe motive strategice, inclusiv șansa de a afla mai multe lucruri despre anumite segmente ale pieței chineze", a declarat directorul Apple, Tim Cook.

Didi Chuxing, cunoscută anterior sub denumirea Didi Kuaidi, controlează 87% din piața servicii de transport de tip car-hailing din China. Compania susține că are aproximativ 300 milioane de utilizatori care zilnic efectuează peste 11 milioane de călătorii prin intermediul platformei sale.

Analiștii sunt de părere că această investiție oferă un indiciu cu privire la modul în care Apple și-ar putea diversifica afacerile în condițiile în care vânzările de iPhone stagnează. Apple vrea să crească veniturile generate din servicii precum Apple Music și plăți modile Apple Pay, o strategie pe care o investiție într-o companie de ride-sharing pare să o confirme, susține Patrick Moorhead, analist la Moor Insights & Strategy.

În paralel, investitorii urmăresc cu atenție să vadă dacă Apple va intra în afacerile din domeniul auto. Apple a angajat o gamă largă de experți în domeniul auto iar o serie de surse au declarat că grupul analizează posibilitatea construirii unui automobil autonom. Aceasta în condițiile în care constructorii auto și companiile din sectorul tehnologic formează noi alianțe și investiții încrucișate. Recent, General Motors a cumpărat compania de tehnologie din sectorul auto Cruise Automation și de asemenea a preluat o participație la compania de ride-sharing Lyft.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: