Irimescu: Trebuie sa gasim o solutie pentru a putea acorda subventii pentru colectarea laptelui

Data publicarii: 16-05-2016 | Economie

Pretul laptelui in Romania, la raft, depaseste media europeana, in timp ce pretul primit de producatori este foarte mic, de aproximativ 60 de bani pe litru, astfel ca sunt necesare masuri de sprijin pentru producatori, inclusiv o subventie pentru colectare, sustine ministrul Agriculturii si Dezvoltari Rurale, Achim Irimescu.

"Trebuie să găsim o soluție, împreună cu Comisia Europeană, să putem acorda subvenții pentru colectarea laptelui. Este o criză europeană pe piața laptelui, însă în România se simte mult mai puternic din cauza diferenței de competitivitate între producătorii români și cei din statele din vest. Prețul la raft este unul dintre cele mai mari din UE, dar laptele la fermier este foarte ieftin. (...) În nordul țării, producătorii sunt nemulțumiți pentru că au ajuns să comercializeze laptele cu 60 de bani", a explicat luni Irimescu în cadrul unei conferințe de specialitate.

Mai mult, el a atras atenția că trebuie verificat modul în care este posibilă comercializarea laptelui din Polonia pe piața românească cu 19 eurocenți pe litru, având în vedere că există suspiciuni că producătorii de lapte din anumite state beneficiază de mecanisme de susținere.

"Vom verifica aceste aspecte, dar cert este că așa arată cifrele. (...) Producătorii români vând laptele cu 60 de bani litrul și nu au cum să supraviețuiască. Este ușor de falimentat o fermă, dar mult mai greu să repornești o unitate de producție", a subliniat ministrul de resort.

Mai mult, Achim Irimescu spune că producătorii din România nu pot concura de la egal la egal cu cei europeni din cauza lipsei infrastructurii de transport, dar și pentru că producătorii europeni au în spate decenii de subvenționare masivă, sunt mult mai bine organizați și, deci, mult mai eficienți.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii spune că, dacă prețul scăzut de la producător nu se reflectă în prețul de la raft, înseamnă că există cerere.

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Național de Statistică (INS), cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 54,1% (13.390 tone) în trimestrul I din 2016 față de aceeași perioadă a anului trecut, totalizând 38.120 tone, în timp ce în luna martie s-a majorat cu 62% (4.874 tone), până la 12.734 tone, comparativ cu perioada similară din 2015.

Față de luna februarie 2016, cantitatea de lapte brut importat a scăzut 3% (392 tone).

Potrivit datelor INS, în trimestrul I din 2016, unitățile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vacă de 220.011 tone, mai mult cu 9% (18.088 tone), comparativ cu trimestrul I din 2015.

Sursa: Agerpress