Dragan (IER): 97% dintre fermieri nu sunt eligibili pentru Programul National de Dezvoltare Rurala

Data publicarii: 18-05-2016 | Economie

Un procentaj de 97% dintre fermierii romani nu sunt eligibili pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, sectorul rural fiind foarte polarizat, a declarat, miercuri, directorul general al Institutului European din Romania (IER), Gabriela Dragan.

'Agricultura și sectorul rural reprezintă pentru România un domeniu extrem de important. 87% din suprafața țării este considerată a fi suprafață rurală, 45% din populația României este considerată populație care trăiește în zona rurală. Sunt două cifre care ne arată că sectorul rural este unul foarte important. Sectorul rural arată extrem de polarizat. Cu alte cuvine, ai câteva ferme foarte mari care ocupă suprafețe foarte mari și care atrag și finanțări importante și ai un număr foarte important de ferme care ocupă suprafețe mici. 97% din fermieri nu sunt eligibili pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală', a spus Drăgan.

Ea a precizat că fermele mici, sub 5 hectare, reprezintă 93% din numărul total de ferme și 30% din suprafața agricolă.

'Pornind de la această realitate, avem un sector rural important extrem de polarizat. Fermele mici, sub 5 hectare, reprezintă 93% din numărul de ferme și 30% din suprafața agricolă. Firmele mari, peste 70% din suprafață. Astea sunt realitățile de la care plecăm. Mai realizăm faptul că avem ferme mici, de subzistență, dimensiunea medie a fermelor din România este undeva pe la 3,4 hectare. În UE este pe la 14,4 hectare. Este clar că avem ferme mici, care trăiesc de azi pe mâine. Avem cu toții rude la țară și știm foarte bine cum arată sectorul rural. Este un sector îmbătrânit. El se sprijină, în măsură dominantă, pe oamenii în vârstă. Trebuie să reflectăm cum atragem oamenii tineri în zona rurală', a mai afirmat oficialul IER.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: