Vasilescu: Educatia financiara nu se refera la oamenii simpli, ci incepe cu presedintele Romaniei, cu premierul, cu presedintii si personalul din banci

Data publicarii: 19-05-2016 | Economie

Locurile codase pe care Romania le ocupa in clasamentele mondiale, 144 din 147, si europene, ultimul loc, cu privire la educatia financiara nu se explica prin gradul redus de cunostinte financiare din randul oamenilor simplii, ci este vorba despre educatia financiara la nivel inalt in administratie, dar si in banci, sustine consilierul pe strategie din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.

"Sunt două cercetări importante care s-au făcut, una în Uniunea Europeană și alta pe plan global, privind educația financiară. Studiul Uniunii Europene ne arată că suntem ultimii din UE, cu 10 puncte procentuale în urma Bulgariei. Studiul global ne arată că, într-un eșantion de 147 de țări, suntem a 144-a. De câte ori apar în spațiul public astfel de discuții, mereu aud voci care îmi spun "de ce ne jigniți?". Foarte mulți oameni cred că atunci când vorbim despre educație financiară ne uităm în primul rând la oamenii simpli. Eu cred că educația financiară începe cu președintele României, cu primul ministru, cu membrii Guvernului, cu președinții de bănci, cu personalului din bănci ș.a.m.d. De aici începe și analizele de aici reflectă locul acesta din urmă în educația financiară. Și cum să vorbim de capital fără educație financiară", a declarat joi Vasilescu, în cadrul unui eveniment pe teme legate de sprijinirea capitalului autohton, precizând că vorbește în nume personal.

Referitor la stimularea capitalului autohton, Vasilescu susține că acest aspect nu est posibil fără legi clare, instituții eficiente și capital uman bine pregătit.

"Ce cred eu că greșim în această țară! Divizăm prea mult lucrurile și omitem contextul. De câteva săptămâni ne tulbură mințile o descoperire: faptul că în spitale se folosesc dezinfectanți diluați. Dar de ce vă uitați numai în spitale? Asfaltul din drumurile noastre nu este diluat? Învățământul nu este diluat? Și apoi legile, instituțiile și capitalul uman din aceste instituții. Observăm că diluarea apare peste tot, începând cu legile. Mii de legi cu care lucrăm în această țară sunt diluate. Chiar președintele Curții Constituționale vorbea zilele trecute de 14.000 de legi încâlcite. Vorbim de legi care fac injustiție în țara noastră prin faptul că sunt încâlcite", a spus Vasilescu

Adrian Vasilescu a adus în discuție o serie de studii, din care reiese ca la începutul secolului trecut România avea o pondere de 0,8% în capitalul mondial, fiind a 11-a țară din Europa după acest indicator, însă ponderea a scăzut, în 1990, la 0,3%, iar în prezent țara noastră este a șaptea din UE după populație, a 17-a după valoarea produsului intern brut (PIB), și a 27-a după PIB/locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare.

"Problema nu este să stimulăm capitalul românesc pur și simplu, problema este ce facem noi în această țară să mișcăm lucrurile. Pentru că este o nedreptate pe care ne-o facem singuri. O țară care este a șaptea în UE după populație, are înaintea ei 10 țări cu populație mai mică ți cu PIB mai mare! Această nedreptate se vede până la urmă în modul în care trăiește populația acestei țări", a subliniat Vasilescu.

În opinia sa, lucrurile trebuie să înceapă de la școală. "Există un dicton care circulă în zilele noastre "O țară reprezintă în ochii lumii, exact atât cât reprezintă educația în ochii ei", a mai spus Adrian Vasilescu.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: