Fitch a scos Ungaria din categoria "junk", pentru prima data in ultimii cinci ani

Data publicarii: 22-05-2016 | Economie

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in crestere ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta ale Ungariei, de la "BB plus" la "BBB minus" si a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung in moneda locala la "BBB minus", perspectiva asociata pentru ambele calificative fiind stabila, transmit Bloomberg si Reuters.

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investiții), în timp ce "BB plus" este din categoria ''junk'' (nerecomandată pentru investiții).

În ultimii cinci ani ratingul Ungariei a fost sub nivelul "investment grade" (recomandat pentru investiții). Acum Ungaria este la același nivel cu România, Bulgaria, și Rusia. Agențiile de evaluare financiară Moody's Investors Service și Standard & Poor's încă atribuie Ungariei un calificativ din categoria ''junk'' (nerecomandată pentru investiții).

De asemenea Fitch a îmbunătățit ratingul obligațiunilor guvernamentale ale Ungariei pe termen lung în valută de la "BB plus" la "BBB minus" și a confirmat ratingul pentru obligațiunilor guvernamentale ale Ungariei pe termen lung în în monedă locală la "BBB minus".

Plafonul de țară al Ungariei a fost revizuit în creștere, de la "BBB" la "A minus" iar calificativul pe termen scurt în valută a fost îmbunătățit la "F3", de la "B".

Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, se așteaptă ca în urma deciziei Fitch și agențiile de evaluare financiară Moody's și Standard & Poor's să revizuiască în creștere ratingul țării.

Datoria generală guvernamentală brută ar urma să se situeze la 73,2% din PIB până în 2017, în scădere de la 75,3% din PIB la sfârșitul lui 2015, și față de nivelul record de 80,8% din PIB în 2011. Înăsprirea politicii fiscale este compatibilă cu o scădere graduală a datoriei guvernamentale, se arată în comunicatul Fitch.

Decizia Fitch de a revizui în creștere ratingul Ungariei este pozitivă pentru piețe dar încă mai trebuie multe de făcut pentru o reacție pozitivă pe termen lung. Dar este o decizie importantă în sensul că piețele recunosc că statele de la periferia Europei, cum ar fi Ungaria, și-au îmbunătățit semnificativ situația, a explicat analistul Bruce McCain, de la Key Private Bank în Cleveland.

Fitch se așteaptă ca avansul economiei Ungariei să încetinească la 2,1% în 2016, de la 2,9% în 2015.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: