Ministrul Finantelor sustine ca nu este necesara eliminarea impozitarii in cazul darii in plata

Data publicarii: 23-05-2016 | Economie

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a sustinut, luni, ca nu este necesara modificarea legii darii in plata, astfel incat sa fie eliminata impozitarea transferului de proprietate.

"Avem o lege, darea în plată, dezbătută în Parlament timp de peste un an. Legea a ieșit din Parlament cu aceste prevederi foarte clare. Este o lege stabilită în Parlament și nu vedem de ce să venim acum să o modificăm. În acest moment nu am înțeles rațiunea pentru care darea în plată are loc în condițiile codului fiscal actual", a spus Dragu, prezentă luni la conferința de lansare a raportului pentru 2015 al Consiliului Concurenței.

Miercurea trecută, Anca Dragu, a declarat, la Palatul Victoria, că pentru o eventuală eliminare a impozitului pentru transferul de proprietate în cazul dării în plată este necesară modificarea Codului fiscal printr-o Ordonanță de Urgență, adăugând că trebuie analizat în ce măsură acest lucru este fezabil.

Anca Dragu a spus că a avut marți o discuție cu Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, care a solicitat Ministrului Finanțelor Publice să elimine din Codul fiscal impozitul pentru transferul de proprietate în cazul legii dării în plată.

"Am avut ieri, într-adevăr, o discuție cu Asociația, am primit multe e-mailuri, multe solicitări în acest sens (...) După mai bine de un an de dezbatere în Parlament această lege, legea dării în plată, a fost votată fără a avea o prevedere explicită cu privire la taxarea acestei tranzacții. Ca atare, se aplică legislația în vigoare și anume Codul fiscal care prevede o taxă de 2-3% pentru fiecare tranzacție. Vom analiza propunerea înaintată de către Asociație (...) Este vorba de modificarea Codului fiscal. Este o lege organică, modificarea s-ar putea face printr-o Ordonanță de Urgență și trebuie să analizăm în ce măsură acest lucru este fezabil", a precizat ministrul Finanțelor Publice, întrebată în acest sens.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că Executivul va analiza acest lucru "cu celeritatea posibilă". "Legea asta a stat în dezbateri publice un an de zile, acest aspect n-a fost luat în considerare până acum. Sigur că o să analizeze și Guvernul cu celeritatea posibilă toate aceste discuții, dar vă reamintesc contextul și moștenirea pe care o avem în legătură cu această dezbatere", a subliniat Dan Suciu.

Pe de altă parte, întrebată dacă MFP a finalizat corespondența cu notarii privind impozitul pentru darea în plată, Anca Dragu a răspuns: "Am avut această comunicare cu notarii, într-adevăr. Se aplică la valoarea soldului creditului, așa cum este înțelegerea conform Codului fiscal".

Sursa: Agerpress