Energia nucleara va face parte si pe viitor din mixul energetic al Romaniei (secretar de stat)

Data publicarii: 26-05-2016 | Economie

Energia nucleara va face parte si pe viitor din mixul energetic national, Romania fiind una dintre tarile care sustin productia de energie nucleara la nivel european, a declarat, joi, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei conferinte pe tema programului nuclear al Romaniei.

"Energia nucleară face parte din mixul energetic al României și va face parte și pe viitor. Alături de regenerabile, producția de energie nucleară se încadrează în direcția în care Europa s-a angajat, aceea de decarbonizare. Producția de energie din surse nucleare este o energie free-carbon", a spus oficialul.

Ea a adăugat că subiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă va fi analizat în cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, la care se lucrează în prezent.

"Nu vreau să mă pronunț asupra reactoarelor 3 și 4. Nu cred că este sănătos pentru România să punem carul înaintea boilor. Suntem în procesul în care vrem să definim strategia energetică. Ne-am propus niște pași și vrem să urmăm acești pași. Suntem în faza de dezvoltare a modelului matematic. Dar, vreau să repet, din perspectiva Ministerului Energiei, energia nucleară va face parte din mixul energetic al României și în viitor. La nivel european, România se află în rândul țărilor care susțin producția de energie din surse nucleare", a subliniat secretarul de stat.

Popescu a amintit că România se află în acest an pe primul loc în lume în domeniul nuclear din punctul de vedere al factorului de capacitate.

"Ce avem în domeniul nuclear? Avem expertiză și sunt mândră că această expertiză există în România și trebuie să facem eforturi să o păstrăm, să o conservăm și chiar să o dezvoltăm. Avem excelență în operare. Avem locul întâi pe partea de operare a unităților 1 și 2. Acestea sunt aspecte de care trebuie să ținem cont și pe care se poate construi un viitor, sunt aspecte pe care le luăm în calcul în definirea strategiei energetice", a arătat Corina Popescu.

Ea a adăugat că România a finalizat de produs apa grea necesară pentru toate cele patru unități. "Important este să gestionăm acest produs pe viitor, iar aceasta este una dintre preocupări", a completat secretarul de stat.

În ceea ce privește procesul de elaborare a strategiei energetice, Corina Popescu a precizat că va fi analizată situația fiecărui producător în parte, precum și programele lor de investiții.

"Legat de strategia energetică, suntem exact în momentul în care definitivăm datele de intrare pentru modelul matematic, practic se face o analiză vizavi de toate unitățile de producție din România. Analizăm până când au licențe, până când au drepturile de funcționare și condițiile de mediu îndeplinite, ne uităm la programele de investiții ale societăților și vom ține cont de capabilitatea lor de a efectua acele programe de investiții. Este clar că România nu-și asumă să acționeze fără să îndeplinească în totalitate condițiile de mediu cu toate grupurile pe care le are. Acestea sunt date de intrare, iar în această vară sperăm să avem și rezultatele", a mai spus oficialul ministerial.

Ministerul Energiei și-a propus elaborarea Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, până în toamna acestui an.

Sursa: Agerpress