Energia nucleara va face parte si pe viitor din mixul energetic al Romaniei (secretar de stat)
Data publicarii: 26-05-2016 | EconomieEnergia nucleara va face parte si pe viitor din mixul energetic national, Romania fiind una dintre tarile care sustin productia de energie nucleara la nivel european, a declarat, joi, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei conferinte pe tema programului nuclear al Romaniei.
"Energia nucleară face parte din mixul energetic al României și va face parte și pe viitor. Alături de regenerabile, producția de energie nucleară se încadrează în direcția în care Europa s-a angajat, aceea de decarbonizare. Producția de energie din surse nucleare este o energie free-carbon", a spus oficialul.
Ea a adăugat că subiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă va fi analizat în cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, la care se lucrează în prezent.
"Nu vreau să mă pronunț asupra reactoarelor 3 și 4. Nu cred că este sănătos pentru România să punem carul înaintea boilor. Suntem în procesul în care vrem să definim strategia energetică. Ne-am propus niște pași și vrem să urmăm acești pași. Suntem în faza de dezvoltare a modelului matematic. Dar, vreau să repet, din perspectiva Ministerului Energiei, energia nucleară va face parte din mixul energetic al României și în viitor. La nivel european, România se află în rândul țărilor care susțin producția de energie din surse nucleare", a subliniat secretarul de stat.
Popescu a amintit că România se află în acest an pe primul loc în lume în domeniul nuclear din punctul de vedere al factorului de capacitate.
"Ce avem în domeniul nuclear? Avem expertiză și sunt mândră că această expertiză există în România și trebuie să facem eforturi să o păstrăm, să o conservăm și chiar să o dezvoltăm. Avem excelență în operare. Avem locul întâi pe partea de operare a unităților 1 și 2. Acestea sunt aspecte de care trebuie să ținem cont și pe care se poate construi un viitor, sunt aspecte pe care le luăm în calcul în definirea strategiei energetice", a arătat Corina Popescu.
Ea a adăugat că România a finalizat de produs apa grea necesară pentru toate cele patru unități. "Important este să gestionăm acest produs pe viitor, iar aceasta este una dintre preocupări", a completat secretarul de stat.
În ceea ce privește procesul de elaborare a strategiei energetice, Corina Popescu a precizat că va fi analizată situația fiecărui producător în parte, precum și programele lor de investiții.
"Legat de strategia energetică, suntem exact în momentul în care definitivăm datele de intrare pentru modelul matematic, practic se face o analiză vizavi de toate unitățile de producție din România. Analizăm până când au licențe, până când au drepturile de funcționare și condițiile de mediu îndeplinite, ne uităm la programele de investiții ale societăților și vom ține cont de capabilitatea lor de a efectua acele programe de investiții. Este clar că România nu-și asumă să acționeze fără să îndeplinească în totalitate condițiile de mediu cu toate grupurile pe care le are. Acestea sunt date de intrare, iar în această vară sperăm să avem și rezultatele", a mai spus oficialul ministerial.
Ministerul Energiei și-a propus elaborarea Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, până în toamna acestui an.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI