Energia nucleara va face parte si pe viitor din mixul energetic al Romaniei (secretar de stat)
Data publicarii: 26-05-2016 | EconomieEnergia nucleara va face parte si pe viitor din mixul energetic national, Romania fiind una dintre tarile care sustin productia de energie nucleara la nivel european, a declarat, joi, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei conferinte pe tema programului nuclear al Romaniei.
"Energia nucleară face parte din mixul energetic al României și va face parte și pe viitor. Alături de regenerabile, producția de energie nucleară se încadrează în direcția în care Europa s-a angajat, aceea de decarbonizare. Producția de energie din surse nucleare este o energie free-carbon", a spus oficialul.
Ea a adăugat că subiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă va fi analizat în cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, la care se lucrează în prezent.
"Nu vreau să mă pronunț asupra reactoarelor 3 și 4. Nu cred că este sănătos pentru România să punem carul înaintea boilor. Suntem în procesul în care vrem să definim strategia energetică. Ne-am propus niște pași și vrem să urmăm acești pași. Suntem în faza de dezvoltare a modelului matematic. Dar, vreau să repet, din perspectiva Ministerului Energiei, energia nucleară va face parte din mixul energetic al României și în viitor. La nivel european, România se află în rândul țărilor care susțin producția de energie din surse nucleare", a subliniat secretarul de stat.
Popescu a amintit că România se află în acest an pe primul loc în lume în domeniul nuclear din punctul de vedere al factorului de capacitate.
"Ce avem în domeniul nuclear? Avem expertiză și sunt mândră că această expertiză există în România și trebuie să facem eforturi să o păstrăm, să o conservăm și chiar să o dezvoltăm. Avem excelență în operare. Avem locul întâi pe partea de operare a unităților 1 și 2. Acestea sunt aspecte de care trebuie să ținem cont și pe care se poate construi un viitor, sunt aspecte pe care le luăm în calcul în definirea strategiei energetice", a arătat Corina Popescu.
Ea a adăugat că România a finalizat de produs apa grea necesară pentru toate cele patru unități. "Important este să gestionăm acest produs pe viitor, iar aceasta este una dintre preocupări", a completat secretarul de stat.
În ceea ce privește procesul de elaborare a strategiei energetice, Corina Popescu a precizat că va fi analizată situația fiecărui producător în parte, precum și programele lor de investiții.
"Legat de strategia energetică, suntem exact în momentul în care definitivăm datele de intrare pentru modelul matematic, practic se face o analiză vizavi de toate unitățile de producție din România. Analizăm până când au licențe, până când au drepturile de funcționare și condițiile de mediu îndeplinite, ne uităm la programele de investiții ale societăților și vom ține cont de capabilitatea lor de a efectua acele programe de investiții. Este clar că România nu-și asumă să acționeze fără să îndeplinească în totalitate condițiile de mediu cu toate grupurile pe care le are. Acestea sunt date de intrare, iar în această vară sperăm să avem și rezultatele", a mai spus oficialul ministerial.
Ministerul Energiei și-a propus elaborarea Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, până în toamna acestui an.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău