Achim Irimescu (MADR): Ne exprimam interesul cu privire la transferul de know-how american in sectorul agriculturii ecologice

Data publicarii: 26-05-2016 | Economie

Piata americana este una dintre cele mai mari piete internationale de produse organice si ne exprimam interesul cu privire la transferul de know-how pe acest sector, care inregistreaza un trend ascendent in Romania, in Europa si in lume, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in cadrul intalnirii avute in Statele Unite ale Americii (SUA) cu secretarul de stat american pentru agricultura, Tom Vilsack.

Potrivit unui comunicat al MADR remis joi AGERPRES, în perioada 22-26 mai 2016, Achim Irimescu, a făcut parte din delegația prim-ministrului Dacian Cioloș, care a efectuat o vizită de lucru în SUA, în vederea dinamizării relațiilor economice bilaterale și prezentării oportunităților de investiții în România, precum și consolidării dialogului politic la nivel înalt.

"Piața americană este una dintre cele mai mari piețe internaționale de produse organice, cu tradiție îndelungată în acest domeniu și ne exprimăm interesul cu privire la transferul de know-how pe acest sector, care înregistrează un trend ascendent în România, în Europa și în lume. Aproximativ 70-80% din producția ecologică românească realizată este exportată anual, ponderea cea mai mare fiind deținută de cereale, plante oleaginoase și proteice", a afirmat ministrul Achim Irimescu, în comunicatul citat.

Principalele produse ecologice românești certificate sunt laptele de vacă și oaie, carne, ulei din floarea soarelui, sortimente variate de produse de panificație, produse procesate din orez, ouă, fulgi de cereale, ceaiuri din plante, sucuri din fructe de pădure, produse procesate din semințe de cânepă și vin obținut din struguri certificați ecologic.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu secretarul de stat american pentru agricultură Tom Vilsack, ministrul român al Agriculturii a pus un accent deosebit pe creșterea schimburilor comerciale între Statele Unite ale Americii și România.

"Consider că o atenție specială trebuie acordată promovării unor produse agricole și agroalimentare românești la care s-au identificat cereri de import în SUA, respectiv preparate alimentare, produse zaharoase, ciocolată, produse de panificație și patiserie, băuturi alcoolice — bere, vermut, vinuri spumante", a spus ministrul Achim Irimescu, subliniind potențialul de creștere a exporturilor românești pe piața SUA pentru produsele alimentare ecologice precum miere, fructe de pădure și sucuri din acestea, arome alimentare, anumite fructe și legume proaspete, ceaiuri din plante.

Potrivit sursei citate, relațiile bilaterale sunt importante și prin prisma Parteneriatul Transatlantic de Comerț și Investiții (TTIP) între UE și SUA.

"România, împreună cu celelalte state membre, este un susținător al încheierii acestui tratat, datorită dimensiunii sale strategice, economice și sociale. În cadrul ultimelor runde de negocieri, propunerile UE si SUA sunt de reducere la zero a taxelor vamale la majoritatea produsele agro-alimentare, odată cu intrarea în vigoare a acestui acord", se arată în comunicat.

În cadrul discuțiilor cu Tom Vilsack, ministrul Irimescu a subliniat importanța restabilirii echivalenței sistemului de inspecție a cărnii pentru a putea fi reluate exporturile de carne de porc și produse din carne din România în SUA, situație care în prezent este îngreunată din cauza unor probleme tehnice.

Alte teme abordate cu oficialul american au vizat transferul de know-how și tehnologii în agricultură, cooperarea în domeniul cercetării agricole, inclusiv managementul modern al fermei, creșterea investițiilor americane în agricultura românească, acordarea de burse/specializări pentru reprezentanții instituționali și privați, agricultura ecologică/organică — cooperare în domeniul cercetării și comerțului.

În privința know-how-ului, un domeniu de interes îl reprezintă cel al inspecțiilor fitosanitare și cel al controlului calității produselor din carne urmărindu-se dezvoltarea de parteneriate US — RO pentru achiziție și management de laboratoare specializate. Partea română este interesată de studii privind sistemele de folosire a apei de irigații, precum și de proiecte pentru realizarea puțurilor de adâncime medie și mare (inclusiv tehnologie) — în scopul reducerii investițiilor în sistemul primar de irigații. Totodată, se are în vedere dezvoltarea unor programe comune de schimburi de experiență între producători.

Potrivit MADR, un alt subiect de discuție l-a constituit creșterea investițiilor americane în agricultura românească prin atragerea de investiții americane directe, în special pentru crearea de proiecte investiționale și de acțiuni de cooperare în realizarea de noi obiective economice generatoare de exporturi.

"Având în vedere că agricultura și cercetarea agricolă sunt domenii prioritare pentru cooperarea economică dintre cele două state, a fost discutată și posibilitatea acordării de burse sau specializări pentru reprezentanții instituționali și privați. Domeniile de interes pentru partea română sunt reprezentate de schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, economia agrară, zootehnia, protecția solului", se mai menționează în comunicat.

Sursa: Agerpress