Mihai Ionescu: Deprecierea lirei cu 15% produce pierderi de 1,5 milioane euro pe zi exportatorilor romani in Marea Britanie
Data publicarii: 27-06-2016 | EconomieO depreciere cu 15% a lirei sterline cauzeaza exportatorilor romani in Marea Britanie pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro, in baza contractelor aflate in derulare, a declarat, luni, copresedintele Consiliului de Export al Romaniei Mihai Ionescu, intr-o conferinta de specialitate.
"La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export. Comerțul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export și 1,6 miliarde import. Deci, balanța este activă. Mai mult, pe primul trimestru, avem o creștere a exportului de 15% și de 5% la importuri, deci se menține trendul de balanță activă", a explicat Mihai Ionescu.
Potrivit acestuia, exporturile românești în Marea Britanie constau, în proporție de 47%, în mașini și echipamente, 23% — confecții și 18% — auto și componente auto.
În acest context, reprezentantul exportatorilor este de părere că Banca Națională a României va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline, având în vedere că "nu este indiferent pentru BNR ce se întâmplă cu economia românească".
Mai mult, Mihai Ionescu solicită autorităților să adopte măsuri pentru compensarea firmelor care suportă pierderi din cauza Brexit-ului, având în vedere că oamenii de afaceri nu și-au luat măsuri de protecție deoarece nu au crezut că votul va fi în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice