Steven van Groningen: Cred ca Romania are, in prezent, o mare oportunitate sa atraga investitori straini,dar trebuie sa creeze un mediu predictibil

Data publicarii: Astazi, 28-06-2016 | Economie

Investitorii din Marea Britanie se confrunta cu o incertitudine care va mai dura, probabil, un an sau doi, fapt care poate constitui o mare oportunitate pentru Romania sa atraga noi investitori, insa pentru asta trebuie sa creeze un mediu de afaceri predictibil, sustine presedintele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, Steven van Groningen.

"Dacă ești investitor în UK acum este momentul să mai faci o investiție mare, sau să angajezi oameni? Nu cred! Deci aștepți. Cât va dura? Poate un an sau doi. Nu este asta o mare oportunitate pentru România să atragem investitori străini? Cred că da, dar trebuie să creăm un mediu predictibil pentru investitori. Oportunitatea există de mult, problema este că nu reușim să stabilim un mediu prietenos. În loc să lucrăm pentru acest lucru noi introducem legi care se aplică retroactiv', a explicat marți Steven van Groningen în cadrul unei conferințe de specialitate.

Potrivit acestuia, politica de partid și ambițiile personale ale politicienilor au dus și la situația din prezent a Marii Britanii, iar lecția pe care trebuie să o învățăm de aici este că în perioade de incertitudine nu trebuie să creăm și mai multă incertitudine.

"Dacă ai o perioadă cu multă incertitudine, un leader ar trebui să reducă din incertitudine, nu să o accentueze. Și în Anglia, ambițiile personale ale unor politicieni au contribuit la această situație", a subliniat van Groningen.

Totodată, pentru a atrage mai mulți investitori în România, trebuie să încetăm să mai ignorăm opiniile venite de la Uniunea Europenă, a mai spus van Groningen, referindu-se și la transpunerea în legislația românească a directivelor europene în domeniul financiar.

Referitor la rolul băncilor în economie, bancherul citat susține că acesta nu este bine înțeles în România și se vorbește mai mult despre ceea ce contribuie la un mediu incert, despre ceea ce afectează încrederea în bănci, cum ar fi darea în plată, dar nu se vorbește despre creșterea accesului la finanțare a IMM-urilor, de ieftinirea serviciilor bancare, despre îmbunătățirea accesului la finanțare în mediul rural.

"Despre aceste lucruri nu am auzit niciun politician vorbind", a subliniat președintele CPBR.

El a mai menționat faptul că în sistemul bancar este o competiție acerbă pe segmentul IMM-urilor, însă pe cele bune, sănătoase, care au dovedit un management bun, cele care care au sprijinul financiar al acționarilor.

"Antreprenorii trebuie să vină și ei cu bani de acasă, o bancă nu poate finanța un IMM în proporție de 100%", a mai spus van Groningen.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: