Directorul FMI vorbeste de o noua retrogradare a perspectivelor de crestere pentru economia mondiala

Data publicarii: 01-09-2016 | Economie

Fondul Monetar International (FMI) ar putea sa-si revizuiasca, din nou, estimarile privind ritmul de crestere care va fi inregistrat in 2016 de economia mondiala, in conditiile in care perspectivele economice sunt afectate de cererea slaba, schimburi comerciale si investitii reduse precum si de cresterea inegalitatii, a declarat joi, directorul general al FMI, Christine Lagarde, cu cateva zile inainte de summitul liderilor G20.

FMI urmează să publice, la începutul lunii octombrie, o nouă versiune revizuită a perspectivelor economiei mondiale (World Economic Outlook). O nouă retrogradare ar fi cea de a șasea reducere consecutivă din ultimele 18 luni.

În luna iulie a acestui an, citând incertitudinea globală provocată de referendumul din Marea Britanie, FMI și-a redus estimările privind avansul înregistrat de economia mondială la 3,1% în 2016 și la 3,4% în 2017, în ambele cazuri fiind vorba de o reducere cu 0,1 puncte procentuale față de estimările din luna aprilie.

Într-un interviu acordat Reuters, Lagarde a subliniat că liderii G20 trebuie să facă mai mult pentru a stimula cererea, a susține schimburile comerciale și a combate inegalitatea. În plus, deși unele amenințări majore la adresa economiei mondiale nu s-au materializat, precum o recesiune declanșată de votul la referendumul din Marea Britanie sau prăbușirea economiei chineze, Lagarde a apreciat că imaginea de ansamblu este acea a unei creșteri care încetinește ușor, fragilă, slabă și care nu este alimentată de comerț.

"Atunci când ne uităm cu atenție la perspectivele de creștere economică, la potențialul de creștere, la productivitate, nu vedem semnale foarte bune și probabil ne vom revizui în jos prognozele noastre pentru 2016", a spus Christine Lagarde.

Directorul FMI a adăugat că le va spune liderilor G20 prezenți duminică și luni la Hangzhou, China, că noi reduceri ale potențialului de creștere precum și noi obstacole în calea liberei circulații a bunurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor ar afecta toate acestea. Lagarde a precizat că persoanele afectate de schimburi comerciale și inovație trebuie ajutate de politici care să le permită să dobândească noi aptitudini și mobilitatea locului de muncă. "Aceasta este ceva de care trebuie să fie îngrijorate toate țările și toate guvernele", a subliniat directorul general al FMI.

În luna aprilie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, până la 4,2% estimările privind evoluția economiei românești în acest an, de la 3,9% cât estima în luna octombrie a anului trecut.

Sursa: Agerpress